Nagyvilág

Sáros eső eshet Magyarországon

Erőteljes déli áramlással a magasban jelentős mennyiségű szaharai por áramlik térségünkbe, melyet az éjjel érkező hidegfronti csapadék könnyen kimoshat a légkörből, írja az Időkép.

A lap szerint a Földközi-tenger fölött egy meglehetősen erős mediterrán ciklon örvénylik, melynek hidegfrontja kedd hajnalban szokatlan módon délnyugat felől, az Adriai-tenger irányából érkezik meg hazánkba.

Ez a hosszan elnyúló hidegfront a Szaharából nagy mennyiségű port kapott fel, amely aztán a magas légköri áramlásokkal Dél- és Közép-Európa fölé kezdett el sodródni. A front mentén előforduló csapadék ezeket a parányi porszemcséket pedig könnyen kimoshatja a légkörből, ami sáros esőt eredményezhet.

A front csapadékzónája nem sokkal éjfél után éri a nyugati, hajnalban a középső, kedd délelőtt pedig a keleti országrészt.

Nem normális, amit az időjárás művel
Napsütéses, száraz, igazán kellemes idő várható a hosszúhétvégére, de nincs okunk örömre: a jelenség mögött álló időjárási folyamat hirtelen és extrém változásokra képes, ráadásul hatása egyre erősebb.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Szimela Pancarci

Ajánlott videó

Olvasói sztorik