Nagyvilág

Nagy sületlenségeket gondolnak a britek az EU-s bevándorlókról

Egy új vizsgálat szerint a brit választóknak gyakran téves elképzeléseik vannak arról, hogy az Európai Unió többi tagországából Nagy-Britanniába irányuló bevándorlás milyen hatást gyakorol a helyi gazdaságra, a költségvetésre, az egészségügyi ellátórendszerre és a bűnözésre.

A King’s College London Politikatudományi Intézete, a The UK in a Changing Europe (Az Egyesült Királyság a változó Európában) és az Ipsos MORI közvélemény-kutató intézet vasárnap ismertetett vizsgálata alapján csupán a briteknek 29 százaléka tudja, hogy a külföldi EU-munkavállalók jóval több adót fizetnek be a brit költségvetésbe, mint amennyit onnan szociális és egészségügyi ellátásra igénybe vesznek – írja az MTI. Az új felmérésben a szakértők 2200 fős mintával dolgoztak.

A brit belügyminisztérium mellett működő, de hivatalosan független testületként tevékenykedő bevándorlási tanácsadó szervezet (Migration Advisory Committee, MAC) adatai alapján a Nagy-Britanniában dolgozó uniós munkavállalók a brit költségvetés jelentős nettó befizetői:

a 2016-2017-ban 4,7 milliárd fonttal (1710 milliárd forinttal) több adót fizettek be az általuk igénybe vett ellátások és közszolgáltatások költségénél.

A vasárnap bemutatott vizsgálat szerint ezzel szemben a válaszadók 45 százaléka úgy véli, hogy a külföldi EU-munkavállalók vagy nagyjából ugyanannyi, vagy több milliárd fonttal kevesebb adót fizetnek, mint amennyit a brit költségvetésből szociális és egyéb ellátásokra igénybe vesznek.

Brexit: az ellenzék új népszavazásra készül
Már kérték is az Európai Uniótól, hogy kezdje meg a felkészülést. 

A brit EU-tagság támogatóinak és ellenzőinek véleménye között komoly eltérés jelentkezett. Azok, akik az uniós tagságról 2016-ban rendezett népszavazáson a bennmaradásra voksoltak, mindössze 14 százalék, a kilépésre szavazók körében viszont 42 százalék hiszi úgy, hogy a külföldi EU-munkavállalók milliárdokkal többe kerülnek a brit költségvetésnek, mint amennyi adót befizetnek.

A friss felmérés alapján a britek abszolút többségének meggyőződése szerint Nagy-Britanniában az EU-társállamokból érkezők miatt növekedett a bűnözés mértéke.

A megkérdezettek 56 százaléka vélekedett így, a népszavazáson a kilépésre voksolók közt az arány még magasabb, 75 százalék volt.

A felmérésben részt vevők 39 százaléka – ezen belül a kilépésre szavazók 53 százaléka – mondta azt, hogy az EU-országokból Nagy-Britanniába irányuló bevándorlás hatására romlott a helyi egészségügyi ellátás színvonala. Az alanyok 47 százaléka – a kilépést pártolók körében 61 százalék – szerint ráadásul az uniós országokból érkező munkavállalók alkalmazása növelte a munkanélküliséget is az alacsonyabb képzettséget igénylő szektorokban.

A felmérést készítő szakértők kiemelték, hogy a Migration Advisory Committee által az EU-polgárok bevándorlásának hatásairól összeállított új tanulmány megállapításai szerint a fenti állítások közül egyik sem igaz.

A közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy a britek alaposan alulbecsülik az EU-társállamokból a brit gazdaságba érkező befektetések értékét, viszont messze túlbecsülik a külföldi EU-állampolgárok arányát a brit lakosságon belül. A felmérés résztvevői átlagosan 16 százalékra becsülték a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok arányát, a tényleges arány ugyanakkor csupán 6 százalék.

Kiemelt fotó: AFP / Alberto Pezzali / NurPhoto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik