Nagyvilág

Brexit: az ellenzék új népszavazásra készül

Már kérték is az Európai Uniótól, hogy kezdje meg a felkészülést.

Sir Vince Cable, a harmadik legnagyobb brit parlamenti párt, a Liberális Demokraták vezetője, a Skót Nemzeti Párt (SNP), a Zöldek és a walesi nacionalista párt, a Plaid Cymru parlamenti frakcióinak vezetői Brüsszelben Michel Barnier-val tárgyaltak.

Tudatták az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalójával, hogy a brit parlamentben többpárti ellenállás bontakozik ki a kormányzó Konzervatív Párt pusztító Brexit-politikája ellen, amelynek nincs parlamenti többsége.

Sir Vince Cable egyértelművé tette, hogy ideje elkezdeni a komoly készenléti tervezést az újabb népszavazásra.

Tudjuk, hogy a brit kormány is hozzákezdett ilyen tervek elkészítéséhez, tekintettel arra, hogy egyre erősebb az igény egy ilyen szavazásra, és ezt a múlt heti demonstráció is megmutatta

– fogalmazott a Liberális Demokraták vezetője, aki arra a szombati több százezres londoni tüntetésre utalt, amely újabb népszavazást követelt.

A megmozdulást a tavasszal alakult People’s Vote – A nép voksa – nevű kampánycsoport szervezte, amely ismert közéleti emberek, politikusok, üzleti vezetők részvételével küzd az új népszavazásért.

A People’s Vote júniusban, az EU-tagságról 2016-ban tartott – a kilépésre voksolók szűk, 51,89 százalékos többségű győzelmével végződött – népszavazás második évfordulóján már szervezett egy százezres tömegdemonstrációt. Szombaton a People’s Vote szerint a demonstrálók száma megközelítette a 700 ezret.

Vince Cable a csütörtök éjjel kiadott közös közleményben tudatta: az EU-nak azért is el kell kezdenie a felkészülést, mert az újabb brit népszavazást támogató képviselők gyors ütemben a legnagyobb, legösszetartóbb képviselőcsoporttá kezdenek válni a parlamenten.

Új népszavazást követelt a minap Tony Blair volt munkáspárti miniszterelnök, valamint Sir Nick Clegg egykori liberális demokrata és Lord Michael Heseltine volt konzervatív párti miniszterelnök-helyettes is több európai napilapban és a The Guardian című baloldali brit újságban megjelent közös cikkében.

A három egykori vezető politikus úgy fogalmazott, jelenlegi konzervatív brit kormány képtelen felfogni a Brexit várható gazdasági árát, a Brexit szószólói továbbra is

a tagadás fantáziavilágában élnek.

A brit kormány mereven elzárkózik az újabb népszavazástól. (mti)

Kiemelt kép: Europress/NIKLAS HALLE’N/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik