Nagyvilág

Megvonják az amerikai vízumot a szaúdi újságíró halálának felelőseitől

Washington megvonja a vízumot mindazoktól, akik felelősek Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró haláláért – jelentette be kedden Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

A külügyi tárca a pénzügyminisztériummal közösen vizsgálja annak lehetőségét, hogy alkalmazható-e a szankciók foganatosítását lehetővé tévő Magnyitszkij-törvény erre az esetre.

Nem ezek a büntető intézkedések jelentik az utolsó szót az Egyesült Államok részéről ebben az ügyben. Továbbra is mindent megteszünk a felelősök elszámoltatása érdekében

– fogalmazott az amerikai diplomácia irányítója. Percekkel Pompeo sajtóértekezlete előtt Donald Trump elnök a Fehér Ház Ovális Irodájában újságíróknak a történelem valaha volt legrosszabb fedőakciójának nevezte a Hasogdzsi-ügyre adott szaúdi magyarázatot. Az elnök ugyanakkor leszögezte: Szaúd-Arábia nagyon jó szövetséges az Egyesült Államok számára.

Mike Pence alelnök azt mondta, a szaúdi újságíró meggyilkolása tragédia a családja és a szerettei számára és ugyanakkor támadás a szabad és független sajtó ellen is.

Pence leszögezte: a Trump-kormányzat eltökélt a rendelkezésére álló valamennyi eszköz igénybevételére annak érdekében, hogy kiderüljön, mi is történt valójában. Az alelnök hozzátette:

biztosítjuk, hogy a világ is megismerje az igazságot.

Az amerikai sajtó nagy teret szentel Recep Tayyip Erdogan török államfő kedden Ankarában elmondott beszédének, amelyben Erdogan a Hasogdzsi-gyilkosságról beszélt. A The Washington Post kiemelte, hogy a török elnök nem vádolta meg közvetlenül a szaúdi vezetőket a gyilkosságban való részvétellel, csupán úgy fogalmazott, az eddigi vizsgálat nem volt elég mély és átfogó ahhoz, hogy a királyság uralkodó köreihez is elérjen.

A The New York Times fotóval kiegészített tudósításában azt emelte ki, hogy a rijádi befektetői konferencián a résztvevők felállva és tapssal fogadták Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceget, akit sajtóelemzések a Hasogdzsi-gyilkosság hátterében sejtenek. Heather Nauert külügyi szóvivő bejelentette: 21 szaúdi állampolgárt érint a vízumtilalom. Akinek már van amerikai vízuma, attól bevonják, akinek pedig még nincs, nem folyamodhat beutazási engedélyért az Egyesült Államokba.

Gina Haspel, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója személyesen irányítja az amerikai vizsgálatokat a Hasogdzsi-ügyben. Haspel kiválóan beszél törökül, és az NPR értesülései szerint mindenképpen el akarja érni, hogy a török hatóságok megmutassák azokat a hang-, és videófelvételeket, amelyek szerintük bizonyítják, hogy szaúdiak gyilkolták meg Hasogdzsit Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusának épületében.

(MTI, kiemelt kép: Mohammed Al-Shaikh / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik