Nagyvilág

Szaúdi újságíró-gyilkosság: megtörte a csendet a trónörökös

Undorító incidensnek nevezte szerdán Dzsamál Hasogdzsi szaúd-arábiai újságírónak az isztambuli főkonzulátuson történt meggyilkolását Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös, aki kijelentette, hogy Rijád együttműködik Ankarával.

A sivatagi Davosként emlegetett rijádi nemzetközi befektetési fórumon felszólalva a trónörökös úgy vélte, hogy nem szakadnak meg a Törökországgal fenntartott kapcsolatok.

A trónörökös, aki most először szólalt meg az október 2-i gyilkosság után, kijelentette,

az incidens nagyon szomorú minden szaúdi számára. Ez undorító és teljességgel indokolhatatlan incidens. A bűnözőket bíróság elé kell állítani, és végül az igazság győzni fog.

Előzőleg a török elnöki hivatal közölte, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök és Mohamed bin  Szalmán szerdán megvitatta a Hasogdzsi meggyilkolásának tisztázását célzó közös erőfeszítéseket.

A The Washington Post című amerikai lap szaúdi munkatársa, aki élesen bírálta a szaúdi abszolút monarchiát, október 2-án tűnt el, miután bement az isztambuli szaúdi főkonzulátusra, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze. A szaúdi magyarázat szerint az újságíró dulakodás közben életét vesztette, török sajtóbeszámolók szerint viszont brutális módszerekkel meggyilkolták. A gyilkosság miatt több nyugati ország és jelentős pénzintézet küldöttsége lemondta a részvételt a rijádi konferencián.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Saudi Royal Palace/Bandar Al-Jaloud

Ajánlott videó

Olvasói sztorik