Nagyvilág

Orbán szövetségese nem akarja, hogy a migrációról szóljon az EP-választás

Még előtte rendezni kell az ügyet Horst Seehofer szerint.

Az európai parlamenti (EP-) választás előtt rendezni kell a migráció ügyét az EU-ban – hangsúlyozta Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke kedden Berlinben.

Kiemelte, hogy „európai megoldást” kell találni a migráció kérdéseinek kezelésére, és az EP-választás előtt le kell zárni az ügyet. „Szeretném elkerülni, hogy a migráció az EP-választás kampányának témája legyen, mert ez valószínűleg csak olyan erőknek adna támogatást, amelyeknek mi nem akarunk” támogatást – mondta.

A bajororoszági tartományi törvényhozási (Landtag-) választásokat értékelő tájékoztatóján arra a felvetésre, hogy a migráció nem volt meghatározó téma a választók számára a választási kampányban, elmondta, hogy „a hangulati ciklusok változnak”, és a választók most azt látják, hogy „az integráció jobban működik, a nettó bevándorlás pedig jelenleg a híres felső határnak (évi 180-220 ezer ember) nagyjából a felénél tart”.

Elmondta, hogy Bajorországból már majdnem annyi menedékkérő távozik, mint amennyi érkezik. Hozzátette: „ha a lakosság szempontjából valami kielégítően zajlik, akkor a választói döntést meghatározó ügyek listáján nem elől, hanem hátul szerepel”.

A menekültüggyel kapcsolatban arról is szólt, hogy a testvérpárt Kereszténydemokrata Unióval (CDU) és vezetőjével, Angela Merkel kancellárral a német határon feltartóztatott menedékkérők visszafordítása ügyében nyár elején folytatott vitában nem volt mindig megfelelő a stílus és a hangnem. Hozzátette, hogy a következő időszakban nyugodt együttműködésre törekszik a kancellárral.

A vasárnapi választás eredményéről szólva megerősítette pártja elnökségének döntését, amely szerint elsőként a kormányalakítással foglalkoznak, és csak utána látnak hozzá az eredmény mélyebb elemzéséhez.

Ez az elemzés várhatóan november 12., a kormányalakítás után kezdődik, és december közepéig tarthat. Formája akár pártkongresszus is lehet, tartalma pedig érintheti a vezetés megújítását – jelezte Horst Seehofer, hangsúlyozva, hogy nem ragaszkodik feltétlenül a pártelnöki tisztséghez, amelyet 2008 óta tölt be.

Elárulta, hogy az utóbbi időszakban nemcsak június elején, a CDU-val és Angela Merkellel folytatott vita idején ajánlotta fel lemondását a párt belső fórumain, hanem két további alkalommal is. Először a tavaly szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után – amelyen a CSU a tartományban leadott szavazatok 38,8 százalékát gyűjtötte össze, ami 13,3 százalékpontos visszaesés a 2013-ban tartott Bundestag-választáson szerzett 49,3 százalékhoz képest – másodszor pedig a tavaly decemberi pártkongresszus előtt.

A CSU a vasárnapi Landtag-választáson a szavaztok 37,2 százalékával ugyan az első helyen végzett, de támogatottsága 10,4 százalékponttal visszaesett az előző, 2013-ban tartott törvényhozási (Landtag-) választáson szerzett 47,6 százalékhoz képest. A párt így elveszítette az abszolút többséget a tartományi gyűlésben és koalícióra kényszerül. Várhatóan a Szabad Választók (Freie Wähler) nevű tartományi párttal alakít kormányt, a hivatalos koalíciós tárgyalások előkészítését szolgáló egyeztetések szerdán kezdődnek. (MTI, fotó: Europress – Kay Nietfeld/dpa)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik