Nagyvilág

Nem, Svédország nem töröl el karácsonyi koncertet a migránsok miatt

Végigsöpört az álhír a szélsőjobboldali sajtón, de valójában a szervezés akadt el.

Nemzetközi szélsőjobboldali portálokon és a magyar kormánypárti sajtóban is megjelent, hogy Svédországban lemondtak egy karácsonyi koncertet azért, hogy ne sértsék meg a muszlim bevándorlókat. A The Local svédországi kiadása szerint azonban szó sincs erről, az eseményt szervező cég késlekedése miatt maradhat el az esemény.

Az O Helga Natt (Szentséges éj) nevű rendezvényt, Svédország legnagyobb szabadtéri karácsonyi koncertjét 2001 óta tartják meg, tíz éve a tévé is közvetíti. Idén viszont lefújták a közvetítést, és az is kérdéses, hogy megtartják-e a koncertet.

Egy szélsőjobboldali honlap azt állítja, hogy az esemény eltörlése a svéd hagyományok elnyomásának példája, annak érdekében, hogy ne sértsék meg a nem keresztény hitű bevándorlókat. Az erről szóló írás egy múlt heti hírre hivatkozik, ami arról szól, hogy nem közvetítik a tévében a koncertet. Csakhogy míg a szélsőjobboldali portál szerint a koncertet lemondták, a hivatkozott cikk szerint egyelőre nem tudni, megtartják-e az eseményt.

A koncertet korábban közvetítő TV4 csatorna munkatársa a The Localnak megerősítette: nem fogják közvetíteni a koncertet, mert még most sem lehet tudni, hogy megtartják-e, így nem tudnak előre tervezni. Szomorúnak nevezte, hogy megszakad egy hagyomány, de reményét fejezte ki, hogy jövőre ismét közvetíthetik az eseményt.

A háttérben az áll, hogy a koncertet szervező cég, az Ambitiös nem nyújtott be részletes költség- és programtervet, ezért az örebrói járás kihátrált az esemény mögül és megvonta a rendezéshez adott 28 millió forintnyi támogatást. A döntést azzal indokolták, hogy ők sem tudtak tovább várni, mert haladniuk kell a karácsonyi események szervezésével és el kell dönteni, hogy mire költik a koncert támogatására szánt pénzt. Vagyis mindenképpen lesznek karácsonyi programok Örebróban.

Az Ambitiös nevű cég 2016-ban vette át a szervezést, miután az előző szervező cég csődbe ment. Most azonban őket sem sikerült elérni, ráadásul a karácsonyi koncert honlapja február óta nem frissült. (Illusztráció: Europress – Markus Scholz/dpa)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik