Nagyvilág

Bajor exit poll: a CSU elveszítette többségét a tartományi választáson

A Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter vezette Keresztényszociális Unió (CSU) kapta a legtöbb szavazatot, de elveszítette többségét a Bajorországban vasárnap tartott tartományi törvényhozási (Landtag-) választáson, legalábbis ezt mutatják a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll) urnazárás után közzétett eredményei.

A CSU a szavazatok 35,5 százalékát szerezte meg, szemben az előző, 2013-ban tartott Landtag-választáson szerzett 47,7 százalékkal.

A német tartományt 1962 óta egy ciklus kivételével (2008-2013) egyedül kormányzó párt így várhatóan elveszíti abszolút többségét a müncheni tartományi gyűlésben, és koalícióra kényszerül.

A második helyen a Zöldek végeztek, az ARD német országos köztelevízió adatai szerint 18,5 százalékkal, a ZDF országos köztelevízió adatai szerint 19 százalékkal, ez több mint a duplája a 2013-ban elért 8,6 százaléknak.

A harmadik a CSU-tól jobbra álló tartományi párt, a Szabad Választók (Freie Wähler) pártja 11,5 százalékos eredménnyel. A negyedik helyen a bevándorlásellenes Alternatíva Németországért végzett, amely először kerül be a bajor törvényhozásba.

A Szociáldemokrata Párt csak ötödik lett, az eredménybecslés szerint kevesebb mint 10 százalékkal. Ez alig a fele a 2013-ban elért 20,6 százaléknak, és a legrosszabb eredmény az SPD bajorországi szervezetének történetében.

A müncheni Landtagból 2013-ban kiesett liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) a bejutási küszöbön, 5 százalékon áll az ARD szerint. A Baloldal (Die Linke) várhatóan megint nem jut be a tartományi gyűlésbe, 2,9 százalékon áll.

A részvételi arány az előzetes adatok alapján 72,5 százalék volt, jelentősen emelkedett az öt évvel ezelőtti 63,6 százalékhoz képest.

A CSU veszteségének okairól itt írtunk:

A bevándorlóellenes retorika véreztetheti ki Orbán bajor szövetségesét
Bajorország vasárnap választ, és úgy tűnik, a hatalmon lévő keresztényszocialistáknak nem volt jó ötlet szinte csak a migrációval foglalkozni az elmúlt években.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik