Nagyvilág

Ha gyerekek képesek vitázni, a politikusok miért nem?

Egy új brit kezdeményezés diákok ezreit késztette arra, hogy aktuális problémákról vitatkozzanak, miközben tízezrek szeretnék, hogy végre lássanak politikusokat tévévitákban.

Ha mi vitatkozunk, az megmutatja a politikusoknak, hogy ha már a gyerekek magabiztosak, miért ne lehetnének ők is azok

– mondja egy brit fiatal, aki egyike annak a több ezer diáknak, akik részt vesznek egy új, vitára buzdító kezdeményezésben Nagy-Britannia különböző iskoláiban.

A VotesForSchools célja hozzájárulni ahhoz, hogy a diákok jobban megértsék a körülöttük lévő világot. Az egyes hetekre kijelölt témákban már majdnem négyszáz iskola tanulói nyilvánítottak véleményt.

Az egyik részt vevő intézmény épp egy olyan térségben található, ahol tízből hét ember amellett voksolt, hogy a britek lépjenek ki az Európai Unióból. A félórás vitában harminc, 12 és 16 év közötti diák érvelt amellett, illetve az ellen, hogy országuk maradjon az egységes európai piac része.

A diákok egyike szerint azért is elengedhetetlenül fontos lenne, hogy ne csak ők, de a politikusok is végre vitába szálljanak egymással, mert így egyrészt jobban átgondolt döntések születhetnének, másrészt a választókra is nagyobb hatást gyakorolhatnának az egyes kérdések alaposabb körbejárásával.

A brit diákok úgy érzik, hogy ha megvitatják a problémákat, sokkal jobban érzékelhetik, mi történik körülöttük.

Az egységes európai piacról szóló vita pedig hajszálpontosan megmutatta, mi a lényege ennek a törekvésnek. Ugyanis a beszélgetés kezdete előtt a jelenlévő diákok fele azt mondta, fogalma sincs, melyik oldalon áll a kérdésben, azonban félórányi, a vámokról és munkaerőpiaci folyamatokról szóló vita után már mindenkinek volt valamilyen véleménye a teremben, amit meg is tudott fogalmazni a többiek előtt.

Az egyik részt vevő iskola tanára szerint a hetente tartott viták kézzelfogható változást hoztak a tanulók mindennapjaiba. Ráadásul mindezt anélkül tudják elérni, hogy egymást provokálnák vagy szükségük lenne pedagógusok segítségére a véleményformálás során. A tanároknak csak az a céljuk, hogy nyitott és érdeklődő gyerekek tanuljanak náluk.

A VotesForSchools készítői azért rukkoltak elő a kezdeményezéssel, hogy megadják a fiatalok számára a közélet aktuális ügyeiben elérhető tudást és biztassák őket arra, hogy a választásokon ők is leadják szavazatukat valamelyik jelöltre. A csapat olyan tanárokból jött létre, akik mindig is szívesen tanítottak volna diákjaiknak az aktuális közéleti problémákról, de sosem volt idejük arra, hogy gondosan összeállítsanak egy ilyesmivel foglalkozó tanórát.

A készítők így olyan anyagokat raktak össze, amik egyszerre időt spórolnak és inspirálják a fiatalokat, hiszen azt vallják, hogy minden fiataloktól származó szavazat számít. A program keretei között minden héten egy éppen aktuális kérdést tesznek fel.

Azonban szó sincs arról, hogy mindig ilyen komoly kérdés kerül napirendre, mint az európai közös piac, ugyanis például szeptember 7. és 14. között arra voltak kíváncsiak, mit gondolnak a diákok, a britek alkoholfogyasztási kultúrája tényleg szégyellni való-e. A válaszok alapján úgy tűnik, a fiatalok nem értenek egyet ezzel, ugyanis 74-26-ra a nemek győztek.

Az elmúlt hónapok vitatémái között szerepelt ezenkívül például az is, hogy a turizmus veszélyezteti-e az élővilágot, vagy hogy szükség van-e az országban új politikai pártra. A fiatalok szerint eléggé, hiszen utóbbi kérdésre több mint 60 százalékuk igennel voksolt. Ezen a héten arra keresik a választ, hogy a diákok egyetértenek-e azzal, hogy ebben az évben fontosabb a Black History Month (azaz a feketék történelmének hónapja, amit októberben tartanak), mint korábban valaha.

A diákok telefonon, tableten és asztali gépen is tudnak szavazni az aktuális kérdésről, a részt vevő iskolák eredményeit pedig életkor és nem szerint is közzéteszik, valamint összehasonlítják a regionális és nemzeti eredményekkel. A szavazás természetesen anonim, a kezdeményezés honlapján pedig minden segédanyag a tanárok rendelkezésére áll, külön az általános- és középiskolás diákok és az egyetemisták részére.

Ahogy a részt vevő diákok az alábbi videóban is elmondják, a tanteremben kezdődő viták sokszor az iskola falain kívül is folytatódnak, hiszen az óra keretei között gyakran nem jut elég idő mindent átbeszélni. A tanárok pedig azért is örülnek az új kezdeményezésnek, hiszen ezáltal sok kevésbé bátor diák is hallathatja a hangját társai előtt.

A korábbi témák között olyan kérdések is előkerültek, mint a homofóbia, szexizmus, a szíriai polgárháború. Az egyik nyilatkozó diák kedvenc témája az volt, amikor azt vitatták meg, a bestseller könyvek szexizmusra buzdítanak-e.

A diákok így olyan kapcsolatba kerülhetnek a világgal, ami korábban kiveszett az iskolákból

– mondta egy pedagógus.

A fiatalok lelkes részvétele a különböző vitákban tükrözi a britekben nemrégiben megfogalmazódó igényt is, ugyanis egyre többen szólaltak fel az utóbbi időben amellett, hogy szívesen látnának politikai vezetőket televíziós vitában. A témában már petíció is született, amit ezidáig már több mint 30 ezren írtak alá. A cél egy olyan független bizottság felállítása, ami biztosítja, hogy a viták a brit választások állandó részévé váljanak. A testület feladata lenne a feltételek megteremtése a pártok részvételéhez, kitalálni a viták formáját, kitűzni az időpontjukat, illetve felállítani a szabályokat és moderátorokat hívni az eseményekre.

A hivatalos platformon közzétett petíciót már annyian aláírták, hogy a kormánynak kötelező valamit reagálnia rá, 10 ezer aláírás felett ezt kötelesek megtenni. Az igény pedig úgy tűnik, a politikusok oldalán is megvan, hiszen a kezdeményezést már többen közülük is támogatták, köztük Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője és Boris Johnson volt külügyminiszter is. Theresa May egyelőre nem nem kívánt állást foglalni a kérdésről.

A petíció jövő márciusig írható alá, ha az aláírók száma eléri a 100 ezret, parlamenti vitát rendeznek róla, így legalább egy vitával közelebb kerülnek ahhoz, hogy a jövőben sokkal több hasonló eseményt rendezzenek.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik