Nagyvilág

Hillary Clinton bírálta az Orbánt védelmező brit konzervatívokat

A volt demokrata elnökjelölt szerint nem a határok megnyitására, de a törvények tisztességes betartatására van szükség.

Hillary Clinton egy konferencián bírálta a brit Konzervatív Pártot, amiért annak európai parlamenti képviselői nem szavazták meg az Orbán Viktor kormányát elítélő Sargentini-jelentést. A volt amerikai demokrata elnökjelölt az Oxfordi Egyetem emberi jogi intézetének konferenciáján szólalt fel, amit az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata elfogadásának hetvenedik évfordulójára szerveztek.

Clinton úgy látja, a mostani toryk messzire kerültek Winston Churchill vagy Margaret Thatcher pártjától. Szerinte lehangoló látványt nyújtottak az Európai Parlamentben azok a konzervatívok, akik Orbán Viktort védték a bírálattól.

A felszólalásról tudósító Guardian emlékeztet: a brit konzervatív képviselőcsoport arra hivatkozott, hogy a jelentés kontraproduktív, és Orbán Viktort erősíti a magyar belpolitikában.

A volt demokrata elnökjelölt bírálta az európai és amerikai bevándorláspolitikát is, arra szólított fel, hogy vessenek véget a határokon tapasztalható kegyetlen bánásmódnak. Azt mondta: nem a határok megnyitására van szükség, hanem arra, hogy a törvényeket tisztességesen és tisztelettel tartassák be. (Illusztráció: Europress – Jeff Swensen/Getty Images/AFP)

A Fidesz nem hagyta sorosozás nélkül

Bár a magyar állami hírügynökség arra nem vette a fáradságot, hogy Clinton felszólalásáról tudósítson, azt közzétette, hogy Kovács Zoltán kormányszóvivő a Twitteren úgy reagált: „Hillary Clinton egy bukott politikus, akinek vesztes kampányát Soros György is finanszírozta”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik