Nagyvilág

Brit zsidók és muszlimok bírálják a torykat, mert nem szavazták meg a Sargentini-jelentést

Szerintük ezzel a konzervatív képviselők Orbán mellett álltak ki.

Nagy-Britannia zsidó és muszlim szervezeteinek vezetői bírálták az országot vezető Konzervatív Párt EP-képviselőit, amiért ellene szavaztak a Magyarországot elítélő Sargentini-jelentésnek – erről a Guardian ír.

A tory képviselőcsoport azzal érvelt, hogy az indítvány kontraproduktív, és belpolitikai megerősítést ad Orbán Viktornak.

A Brit Zsidók Képviselőinek Testületét elnöklő Marie Van Der Zyl viszont mélyen aggasztónak tartja, hogy a konzervatív EP-képviselők úgy döntöttek, megvédik a magyar kormány tevékenységét ahelyett, hogy a jogállam mellett kiálló indítványt támogatták volna.

Mint korábban már jeleztük, mélyen aggasztanak bennünket Orbán Viktor választási kampányban elhangzott kijelentései, beleértve a „muszlim betolakodókról” szóló mondatokat, azt, hogy a migránsokat méregnek nevezte, és a Soros György zsidó filantróp ellen folyó antiszemita kampányt

– közölte.

Harun Khan, a Brit Muszlim Tanács főtitkára közölte: miközben aggodalomra ad okot a szélsőjobboldal európai felemelkedése, csalódásra ad okot, hogy a Konzervatív Párt EP-képviselői szélsőjobboldali pártok közé helyezték magukat Orbán támogatásával. Csak remélni lehet Khan szerint, hogy nem tekintik a toryk feláldozhatónak a muszlimok és más kisebbségek jogait, miközben támogatókat keresnek a Brexit utánra. Egyben köszönetet mondtak Nosheena Mobariknak, az egyetlen konzervatív EP-képviselőnek, aki támogatta az indítványt.

Jeremy Corbyn, a brit ellenzéki Munkáspárt elnöke szerint a toryk szégyent hoztak Nagy-Britanniára azzal, hogy egy kulcsfontosságú európai szavazásban Magyarország szélsőjobboldali kormányát támogatták. Szégyenletesnek tartja, hogy Theresa May ezt a szőnyeg alá akarja söpörni, pedig szerinte a brit miniszterelnöknek bocsánatot kell kérnie, és magyarázatot adni arra, hogy miért szavazott így a párt. (Fotó: Europress – AFP PHOTO / FREDERICK FLORIN)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik