Nagyvilág

Konzervatív nem a Sargentini-jelentésre: ezt gondolja a brit ellenzék

Szerintük a toryk lepaktáltak Orbánnal, aki mellettük áll a Brexit-tárgyalások során.

Brit európai parlamenti képviselőket kérdezett a Euronews arról, hogy mit gondolnak arról, hogy a Konzervatív Párt EP-képviselői nemmel szavaztak az Orbán Viktor kormányát elmarasztaló Sargentini-jelentésre. Az európai hírcsatornának csak brit ellenzéki politikusok válaszoltak, a toryk ugyanis sajtószóvivőjükön keresztül utasították el a válaszadást, mondván, hogy képviselőjük, Daniel Dalton már kifejtette álláspontját a Telegraphban közölt cikkében.

A zöldpárti Molly Scott úgy véli, hogy a konzervatívok azért segítették Orbánt, mert a magyar miniszterelnök mellettük áll a Brexit-tárgyalások során. Scott szerint ez azt mutatja, hogy a britek annyira elkeserítő helyzetben vannak az EU elhagyásáról való döntést követően, hogy a kormányuk fasisztákkal paktál le.

A munkáspárti Alex Mayer szerint a toryk tévedtek a szavazás tétjét illetően, az ugyanis nem arról szólt, hogy egy nemzetnek diktálhat-e az EU. Úgy véli, a brit kormánynak választ kell adnia arra a súlyos kérdésre, hogy szerintük Orbán cselekedetei összhangban vannak-e a brit értékekkel.

A szintén munkáspárti Julie Ward azt gondolja, hogy a konzervatívok új szövetségesek keresésére kényszerülnek a Brexit miatt. Hogy ennek során nem foglalkoznak az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság elleni magyarországi támadásokkal, az a képviselő szerint annak bizonyítéka, hogy mennyire nem érdeklik őket az életeket védelmező alapértékek.

Azt Richard Corbett munkáspárti képviselő is valószínűnek tartja, hogy a toryk azért szavaztak nemmel, mert Orbán velük van a Brexit-tárgyalásokat illetően. Ám szerinte a magyarországi fejlemények hosszú sora miatt helyénvaló, hogy az EU magyarázatot vár, és megteszi a szükséges lépéseket. Szerinte a Sargentini-jelentés nem Magyarországot ítéli el, hanem egy eljárás kezdetét jelenti a magyar kormány azon cselekedeteit illetően, amelyek nem a magyar nép előnyére valók. (Illusztráció: Europress – AFP PHOTO / FREDERICK FLORIN)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik