Nagyvilág

Fico olyan kérdéseket kapott a közmédiától, hogy csak személyeskedni tudott

Az ingyenebédről akart beszélni, de a szlovák tévé és rádió zűrös ügyekre volt kíváncsi.

Robert Fico, a szlovák kormánypárt elnöke, aki miniszterelnökként idén belebukott a Kuciak-gyilkosságba, törvénymódosítást terjesztett be, hogy a nagycsoportos óvodások és az általános iskolások ingyen ebédelhessenek a jövő évtől. Erről akart beszélni keddi sajtótájékoztatóján, a szlovák közmédiát viszont más érdekelte a Paraméter beszámolója szerint.

A köztévé riportere azt feszegette, hogy Fico másfél évig szomszédja volt Marian Kočner vállalkozónak, akinek neve az újságíró-gyilkosság megrendelőjeként is felmerült. A kérdés hallatán a pártelnök elnevette magát, mire Ladislav Ďurkovič azt mondta: „Nem hiszem, hogy ez annyira vicces.” Erre Fico megkérdezte: „Ön az RTVS-nél dolgozik? Szerkesztő úr, közösen el kell gondolkodnunk a közmédia jelenlegi helyzetéről” – közölte, felhozva, hogy a szlovák rádióban szombaton egy műsorvezető késve kezdte el a műsorát és furcsán artikulált.

Ďurkovic után a közrádió riportere kapott szót, és azt vetette Fico szemére, hogy annak a Ladislav Bašternáknak az ingatlankomplexumában lakik, aki zűrös pénzügyei miatt került a rendőrség látóterébe. A bukott miniszterelnököt azonban nem lehetett kizökkenteni, annyit felelt: „Nem értem, mi baja van a közszolgálati tévének és rádiónak, inkább azon gondolkozzanak el, mit műveltek szombaton a rádióban.” Majd véget vetett a sajtótájékoztatónak.

Az RTVS ezután kiadott egy nyilatkozatot, amiben elhatárolódott Fico kijelentéseitől, amit a közmédiának és munkatársainak címzett. „A szerkesztőknek joguk van a társadalmat foglalkoztató kérdések feltevésére” – közölték. (Fotó: Europress – AFP PHOTO / VLADIMIR SIMICEK)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik