Nagyvilág

Soros-kölyköket emleget a bukott szlovák miniszterelnök

Szerinte lehullt a lepel, mert a bukásához vezető tüntetések szervezői megmondták, kiket támogatnak a helyhatósági választásokon.

„Soros kölykeinek” nevezte Robert Fico bukott szlovák miniszterelnök a Tisztességes Szlovákiáért nevű országos tüntetéssorozat kezdeményezőit, akik hétfőn bejelentették, kiket támogatnak az őszi helyhatósági választásokon. Pártfüggetlen jelöltekről van szó egyébként, akikről úgy látják, képesek teljesíteni azt az elvárást, hogy átlátható tevékenységet folytassanak, és támogatják, hogy a polgárok is részt vehessenek a közügyek intézésében.

A Tisztességes Szlovákiáért tüntetéssorozat Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martin Kušnírova meggyilkolása után szerveződött, amikor leginkább az válthatott ki közfelháborodást, hogy Kuciak az utolsó, befejezetlen cikkében a Szlovákiában tevékenykedő olasz maffia és a szlovák politika legfelsőbb körei közötti összefonódásokat tárta fel. A helyzet politikai válsággá fajult, végül Fico a tüntetések hatására március 15-én lemondott.

A bukott politikus most azt állítja, lehullott az álarc a Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezés képviselőiről azzal, hogy bejelentették, kiket támogatnak a helyhatósági választásokon. „Azt színlelték, hogy ők egy szép és tiszta kezdeményezés, amelynek semmi köze a politikához, de mindenkit becsaptak. Ha akarnak, alapítsanak politikai pártot, csatlakozzanak a politikai csatákhoz, és ne ilyen sunnyogó módon változtassák át a polgári kezdeményezésüket politikai mozgalommá” – idézi a felvidéki Paraméter Ficót.

Mindegy, hogy mit mondanak Soros kölykei, mi szeretnénk jó eredményt elérni a kommunális választásokon, újra megnyerni a parlamenti választásokat, és ismét kormányt alakítani

– tette hozzá.

A vélhetően Orbán Viktortól kölcsönvett bűnbakképzés kevésbé tűnik hatásosnak Szlovákiában: Fico már lemondása előtt azt sugallta, hogy a kormányválságnak köze lehet ahhoz, hogy Andrej Kiska államfő tavaly szeptemberben Soros Györggyel találkozott. Ezt a jelenlévő újságírók sem bírták ki csendben, volt köztük, aki hangosan azt mondta a felvetésre, hogy nevetséges. (Fotó: Europress – AFP PHOTO / VLADIMIR SIMICEK)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik