Nagyvilág

Horst Seehofer marad, nem lesz bűnbak

Nem tervezI lemondását a bajor választás után. Nagy dolgokra készül.

Az október 14-i bajorországi tartományi (Landtag-) választás után Horst Seehofer német belügyminiszter, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke mindkét tisztségét meg kívánja tartani. A Welt am Sonntag című lapnak azt mondta, meggyőződése, hogy a CSU megőrizheti abszolút többségét a müncheni Landtagban.

Arra a kérdésre, nem tartja-e igazságtalannak, hogy a pártban már most arra készülnek, hogy őrá hárítják a felelősséget az esetleges kudarcért, azt mondta, nem foglalkozik ilyesmivel. Teljes erővel a CSU összetartására és a listavezető, Markus Söder tartományi miniszterelnök támogatására összpontosít.

Elővigyázatosságból azért felhívta a figyelmet,

hogy a menekültügyi politikában mindent együtt

csináltak. Nagy művet kell alkotnia, ezért a Landtag-választás után is folytatja munkáját – tette hozzá. Szerinte olyan politikára van szükség amely ismét jobban odafigyel a lakosságot foglalkoztató ügyekre, amely gondoskodik a rendről, a jog érvényesítéséről, a közbiztonságról és a szociális biztonságról.

Ezt a küldetést teljesíteni fogom

– jelentette ki. Horst Seehofer, aki a CSU tavaly decemberi kongresszusán két évre szóló pártelnöki megbízatást kapott.

A CSU választói támogatottsága a legutóbbi felmérések szerint évtizedes mélyponton van.

Az ARD országos köztelevízió Bayerntrend nevű kutatás-sorozatának új adatai szerint 33 százalékon áll, a ZDF országos köztelevízió Politbarometer nevű kutatás-sorozatának új mérése szerint 35 százalékon.

A CSU a 2013-as választáson a szavazatok 47,7 százalékát kapta. A 33-35 százalék azt jelzi, hogy a Bajorországot rendszerint egyedül kormányzó párt elveszítheti abszolút többségét és az 1950-ben szerzett 27,4 százalék óta a legrosszabb eredményre számíthat.

A CSU a közvélemény-kutatási adatok alapján továbbra is messze a legerősebb párt lesz október 14-e után, de koalícióra kényszerülhet. Valószínűleg a Zöldekkel alkothat kormányt, az ökopárt 18 százalék körüli eredménnyel a második helyen végezhet. (mti)

Kiemelt kép: MTI/EPA/Alexander Becher

Ajánlott videó

Olvasói sztorik