Nagyvilág

A kórházban tartóztatták le a volt perui elnököt

Visszavonták a 80 éves Fujimorinak adott kegyelmet.

A perui rendőrség letartóztatta csütörtökön a kórházban ápolt Alberto Fujimori volt államfőt – közölte a La Republica című helyi napilap.

A 80 éves Fujimorit előző nap szállították be egy limai kórházba, közvetlenül azután, hogy a dél-amerikai ország legfelsőbb bírósága hatályon kívül helyezte a számára korábban adott elnöki kegyelmet, s egyúttal elrendelte letartóztatását.

Fujimorinak most le kell töltenie az emberi jogsértések miatt kiszabott 25 évnyi börtönbüntetéséből a még hátra lévő 15 évet.

A 80 éves volt elnököt heves szívveréssel és alacsony vérnyomással kezelik – idézte a Canal N televíziós csatorna Fujimori kezelőorvosát.

Mauro Medina belügyminiszter korábban még azt mondta, hogy a rendőrség a letartóztatással várni fog, amíg Fujimori elhagyja a klinikát. „A rendőrség teljesíti a bírósági határozatot, ahogy annak a világ bármelyik társadalmában lennie kell” – idézte Medinát az Andina helyi hírügynökség.

Pedro Pablo Kuczynski, a jelenlegi elnök, Martín Vizcarra elődje 2017 decemberében részesítette elnöki kegyelemben a betegeskedő Fujimorit, egészségi problémáira hivatkozva.

Megfigyelők szerint azonban nem humanitárius okokból, hanem saját menesztésének elkerülése érdekében hozta meg a döntést Kuczynski, ugyanis ő is korrupció gyanújába keveredett, ami miatt alkotmányos vádeljárást indítottak ellene. Kuczynski márciusban bejelentette lemondását, amivel elejét vette annak, hogy alkotmányos vádeljárás keretében szavazzanak a perui kongresszusban a leváltásáról.

Fujimorit többször is elítélték korrupciós vádakkal, a kegyelemig 25 éves börtönbüntetését töltötte emberi jogok megsértéséért, ugyanis bűnrészesnek találták 25 ember halálosztagok által történt lemészárlásában, valamint egy ellenzéki politikus és egy üzletember elrablásában. (MTI, fotó: Europress / AFP / Family handout)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik