Nagyvilág
This handout picture released by the Peruvian Judiciary shows former President Alberto Fujimori in court, in Lima on April 20, 2018.
Fujimori faces charges for a massacre of six peasants in 1992, in this ongoing trial after leaving prison four months ago thanks to a controversial pardon. The court must resolve a request from the prosecutor to ban the departure from the country of the 79-year-old ex-president who abandoned Peru on 2000 to Japan and renounced from office via fax.

 / AFP PHOTO / Peruvian Judiciary / HO / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /  ABDON CARDENAS / PERUVIAN JUDICIARY" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

BEST QUALITY AVAILABLE

Eljárást indítottak a volt perui elnök ellen, aki legalább kétezer nő sterilizálásáért lehet felelős

24.hu
24.hu

2018. 04. 26. 09:49

Eljárást indított Alberto Fujimori volt perui elnök ellen a főügyészség azzal a váddal, hogy hivatali ideje (1990-2000) alatt öt nőt sterilizálásra kényszerítettek.

Luis Landa főügyész elrendelte a bűnügyi eljárás megindítását Alberto Fujimori és három volt egészségügy-minisztere ellen, akiket azzal vádolnak, hogy ők álltak Mamérita Mestanza, Celia Ramos és három másik nő kényszersterilizálása mögött, akik halálos kimenetelű sérüléseket szenvedtek a beavatkozás következtében

– közölte Milton Campos, az áldozatok hozzátartozóinak ügyvédje.

A nők jogait védelmező DEMUS civil szervezetet képviselő Campos azt mondta, hogy Fujimori elnöksége idején legalább 2164 kényszersterilizálás történt.

Landa főügyész a nyomozást lezáró rendeletében meggyőződését fejezte ki, hogy elegendő tény áll a rendelkezésére, hogy megvádolja Fujimori volt elnököt, volt minisztereit, Mariano Costát, Eduardo Yongot és Alejandro Aguainát, valamint más tisztségviselőket, mondta Milton Campos.

A legtöbb áldozat szegény családból származó, kecsua nyelvet beszélő, falvakban élő nő volt. Az áldozatok 15 éve tettek feljelentést az ügyben. 2015 novemberében a perui kormány elrendelte a sterilizálásra kényszerítettek országos listájának összeállítását.

A Fujimori-kormány 1996-ban indított családtervezési programja lehetővé tette a petevezeték elkötését. A politika célja a születések számának csökkentése és a gazdasági fejlődés előmozdítása volt.

A 2016-os elnökválasztási kampányban Keiko Fujimori, a volt elnök lánya ígéretet tett a kényszersterilizálást elszenvedett nők kárpótlására, de nem ismerte be az apja hibáját.

Pedro Pablo Kuczynski, a 2016-os választás győztese „emberiesség elleni bűncselekménynek” nevezte a kényszersterilizálás gyakorlatát, és ígéretet tett az áldozatok kárpótlására. Hatalomra kerülése után több mint másfél évvel az áldozatok még egy fillért sem kaptak. Kuczynski márciusban lemondásra kényszerült, amiért decemberben amnesztiában részesítette a korrupció és az emberi jogok megsértése miatt 25 évi börtönre ítélt, 79 éves Fujimorit.

Kiemelt kép: HO / Peruvian Judiciary / AFP 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

FRANCE. PARIS (75) BELLEVILLE-MENILMONTANT. METRO
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.