Nagyvilág

Megsértette az emberi jogokat a perui exelnök

Huszonötéves szabadságvesztésre ítélte egy limai bíróság Alberto Fujimori volt perui elnököt kedden az emberi jogok megsértése miatt.

Először fordult elő, hogy egy demokratikusan megválasztott egykori latin-amerikai államfőt a saját hazájában elítélnek az emberi jogok megsértéséért.

Fujimori büntetőpere 2007 vége óta tart. Az ország egykori erős emberének keddi ítélethirdetését mintegy kétezer rendőr biztosította a perui rendőrség különleges műveleti igazgatóságának környékén – az eljárás ezen intézményben folyik -, s további mintegy nyolcezret helyeztek készültségbe. Az épülettől néhány száz méterre Fujimori több száz híve gyűlt össze az exelnök lányának felhívására, hogy tüntessenek Fujimori elítélése ellen.

A 25 éves szabadságvesztés kiszabása azt jelenti, hogy a 70 éves Fujimorinak élete hátralévő részét minden bizonnyal rácsok mögött kellene töltenie.

A volt elnököt a háromtagú bírói tanács bűnösnek találta abban, hogy 1990-től 2000-ig tartó elnöksége során elrendelte egy katonai halálbrigád létrehozását. Az osztag 1991-ben és 1992-ben összesen 25 polgári személyt ölt meg. Fujimori akkoriban kíméletlen háborút vívott a Fényes Ösvény szélsőbaloldali gerillaszervezettel, s az államhatalom titkos akciókat folytatott a lázadók ellen.

A maoista gerillák legyőzése és a gazdasági zűrzavar felszámolása miatt hazájában egykor igen népszerű Fujimorit 2007 végén már elítélték hatalommal való visszaélés vádjával. Az expolitikusnak korrupciós ügyek miatt még két perben kell bíróság elé állnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik