Nagyvilág
German President Frank-Walter Steinmeier waits to welcome the Turkish President at the presidential Bellevue castle on September 28, 2018 in Berlin.
Turkish President Recep Tayyip Erdogan is in Germany for a controversial three-day state visit that both sides hope will restore relations that have been battered in recent years. / AFP PHOTO / Adam BERRY

Német államfő: Az illiberális demokrácia önellentmondás

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 10. 01. 21:38

Az államhatalom önkényes gyakorlását korlátozó biztosítékok nélkülözhetetlenek.
Korábban a témában:

Az illiberális demokrácia önellentmondás, mert a demokrácia vagy liberális, vagy nem demokrácia – mondta Frank-Walter Steinmeier német államfő egy hétfői beszédében Münchenben.

A szövetségi pénzügyi bíróságnak (Bundesfinanzhof – BFH) az önálló szakosított pénzügyi bíráskodás németországi kezdetének 100. évfordulója alkalmából tartott ünnepségén kiemelte, hogy Németország és legközelebbi európai szomszédjai a fájdalmas tapasztalataik miatt a jogállami biztosítékokra alapozták berendezkedésüket.

Németországban a nemzetiszocialista múlt tanulságaként, számos szomszédos országban pedig a kommunista uralom felszámolása jegyében, 1990 után építettek fel olyan rendszert, amely az alkotmány és a jogrend kötelező erejének, és az állami, illetve törvényhozói cselekvés bírósági és alkotmánybírósági ellenőrzésének „civilizációs vívmányára” épül.

Ezek az államhatalom önkényes gyakorlását korlátozó biztosítékok nélkülözhetetlenek, a szabad jogállam lényegi elemét jelentik, mégis úgy tűnik, hogy törékennyé vált a jogállamiság és az emberi jogok körüli közmegegyezés, „hiszen egyes országokban, az Európai Unióban is megkérdőjelezik a liberális demokráciát és a jogállamot, és erősen korlátoznak, vagy akár meg is szüntetnek struktúrákat és jogi biztosító mechanizmusokat” – mondta Frank-Walter Steinmeier beszédének a szövetségi elnöki hivatal által nyilvánosságra hozott szövege szerint.

A dpa hírügynökség beszámolója alapján a hivatalos szövegtől eltérve megjegyezte, hogy ennek belátásához elégséges tanulmányozni Orbán Viktor magyar kormányfő legutóbbi tusnádfürdfői beszédét.

A hivatalos szöveg szerint hozzátette, hogy a „tekintélyelvűség igényével” fellépő kormányok gyakran első lépésként csorbítják a bíróságok függetlenségét, korlátozzák az alapjogokat és a jogállamiságot biztosító előírásokat, és a független tisztségviselők helyére „szolgálatkész” embereket ültetnek.

Kiemelte: „Európa egyes részein fellendülőben van az illiberális demokrácia gondolata”, egy olyan rendszer gondolata, amelyben „a liberális demokráciának legalábbis az értékei már nem központi elemek az államszervezetben”, pedig az illiberális demokrácia „önellentmondás”, mert „a demokrácia vagy liberális, vagy nem demokrácia” – fejtette ki Frank-Walter Steinmeier.

Mint mondta, a „szabad társadalmaink és államaink vívmányaival szembenálló tendenciák” miatt le kell szögezni, hogy az európai jogi kultúra alapján nyugvó „liberális nyugati demokrácia” európai vívmány, Európa pedig „jogközösség, amely kiáll a hatalmi ágak szétválasztása, a jogállam, a kisebbségek védelme, az alapjogok érvényesítése és a független bíróságok mellett”.

Mindezt meg kell őrizni, méghozzá „mindenütt Európában” – mondta a német szövetségi elnök. (MTI, fotó: Europress – AFP PHOTO / Adam BERRY)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's forward Adam Szalai (C) celebrates scoring with midfielder Balazs Dzsudzsak and defender Willi Orban (L) during the UEFA Nations League football match Hungary v Finland in Budapest on November 18, 2018. (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.