Belföld

Scheppele: Európa okkal félhet Orbántól

A professzor szerint nem szabad alábecsülni, ha nem akarják, hogy egy diktátor „forradalmasítsa az EU-t”.

A 168 Órának Kim Lane Scheppele azt mondja, Orbán Viktor Európa új vezetője akar lenni a bevándorlásellenes erők élén, akár az Európai Néppárt kihívójaként is. A Princeton Egyetem professzora szerint a magyar kormányfőnek

egyértelműen van keresnivalója Európa átalakításában. Senki ne becsülje alá, hogy mire képes.

A kormányfő politikáját sokszor bíráló Scheppele hosszan elemzi, mi mindent ért már el idehaza olyan módszerekkel,  amelyek egy alkotmányos rendszerben illegálisak lennének.

Ez diktatúra

Magyarország – hiába hívnak egy dokumentumot Alaptörvénynek – már nem alkotmányos rendszer, hanem egy

versengő önkényuralmi rendszer.

Vannak látszatválasztások, amelyeken azonban az ellenzék nem nyerhet, a

felszín alatt ez diktatúra.

Nem illiberális demokrácia, mert nem demokrácia. 

Az EU pénze kell

A professzor szerint a kormány több lépése sérti a nemzetközi jogot, az uniós kötelezettségeket, az EU viszont a pénze miatt fontos. Orbán felismerte, hogy 2019-ben megváltoztathatja az EU-t úgy,

hogy az megadja, amire Magyarországnak szüksége van, anélkül hogy teljesíteni kelljen azokat a vállalt kötelezettségeket, amelyeket nem akar.

Magyar recept Bannonnal

Jövőre nem csak az Európai Parlament összetétele dől el, hiszen a választás több uniós intézmény (így az Európai Központi Bank) politikai hátterét meghatározza. Orbán felismerte a lehetőséget, Steve Bannonnal felkészülve meg akarja nyerni a választást. Arra fogja használni a magyar állami forrásokat, hogy

megpróbálja manipulálni az európai választásokat éppen úgy, ahogyan a magyar választásokkal tette és teszi.

Kis befektetéssel hatalmas befolyásra tehet szert és vélhetően az lenne számára a legkényelmesebb, ha nem ő lenne az EU új vezetője, hanem egy megbízható embere, akit háttérből irányíthat. Az EU-nak önös érdeke lenne, hogy amíg teheti, befolyásolja a magyarországi belpolitikát, ne hagyja, hogy Orbán kiépítse rendőrállamát.

Orbán verhető lenne

A professzor szerint a Fidesz népszerűsége relatív, amit Orbán is tud, nem véletlenül nem hagyja, hogy létrejöjjön egy olyan párt, amely veszélyeztetné hatalmát. Harmadszor szerzett úgy abszolút többséget, hogy a nemzet többsége nem támogatta. A magyarok egy pillanat alatt ejtenék, ha lenne egy erős ellenzéki párt, amely a bizonytalanokat és a pártot nem választókat is meg tudná szólítani. A magyarok többsége nem hiszi el, hogy az EU fenyegetést jelent, de Orbán azt is tudja, hogy egyik jogsértése feledteti a másikat.

Orbán annyi határt lépett már át, hogy a magyarok régen felismerték, mekkora bajban vannak.

Mostanra zsibbadtak, fásultak lettek és ugyanez vár Európára is, ha jövőre sikerül mozgósítani az Orbánhoz hasonlókat és azok jó eredményt érnek el.

Ideje lenne aggódni Orbán miatt

Mozgósítani kell, hogy ne Magyarország forradalmasítsa az EU-t, hanem az alkotmányos demokrácia bal- és jobboldali erői tereljék vissza az Orbán-féle diktatúrából az országot. Egyelőre nem ők állnak nyerésre, és bár a jelenlegi helyzet nagyon képlékeny, az uniós választás után könnyen előállhat az a helyzet, hogy a két legerősebb párt mögött Orbán, illetve Emmanuel Macron áll majd.

Tehát Orbán joggal látja úgy, hogy ez hatalmas lehetőség – eltökéltségének Magyarország határain kívül is mindenkit aggasztania kell.

Kiemelt kép: AFP / FREDERICK FLORIN

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik