Nagyvilág

Kuciak-gyilkosság: volt rendőrnél tartottak házkutatást

Sz. Tamás a komáromi kapitányságon dolgozott nyomozóként.

Mint korábban beszámoltunk róla, Szlovákiában a rendőrség csütörtök reggel őrizetbe vett nyolc személyt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy közük volt Ján Kuciak újságíró és jegyese, Martina Kušnírová februári megöléséhez.

A felvidéki Paraméter azt írja, Gútán tartottak rajtaütést, a rendőrség reggel négy órától három utcában tartott házkutatást. A TV JOJ értesülése szerint egy volt rendőrnél, Sz. Tamásnál is volt házkutatás, ő korábban Komáromban szolgált nyomozóként. A Pluska pedig úgy tudja, hogy Sz. Tamás unokatestvérénél is razziáztak.

Az Új Szó a férfit Tomáš Sz-ként, illetve Sz. T-ként emlegeti. Azt írják, a kommandósok egy üresen álló ház kerítésén átmászva, a kert felől közelítették meg azt a családi házat, ahol a gyanúsított a szüleivel él. Értesüléseik szerint a férfi a rendőrségtől kilépve hajókon dolgozott őrző-védőként, most pedig bioboltja van Gútán.

Azt is idéztük korábban, hogy Daniel Lipšic, a Kuciak család jogi képviselője bizalmat kért az emberektől a nyomozás eredményét illetően. Ő korábban Szlovákia belügyminisztere volt. Elmondta, nehéz úgy bűncselekményt elkövetni, hogy a tettes ne hagyjon semmilyen „elektronikus nyomot” – az utcák és az autópályák kamerákkal vannak ellátva, és a mobiltelefon-használat is nyomot hagy. A hatóságok óriási mennyiségű adatot elemeztek ki, ebben külföldi partnerszervezetek is segítettek.

A cseh Respekt hírportál szerint a gyanúsítottak elfogásához hozzájárultak egy amerikai műhold felvételei is, amelyek a gyilkosság idején készültek a környékről. A lap szerint a véletlen műve volt, hogy a műhold épp megfelelő pozícióban volt, az amerikai fél pedig komoly tárgyalást követően adta át a képeket a szlovák hatóságnak. Az is segítséget jelentett, hogy a bűncselekmény egy faluban, Nagymácsédon történt, ahol nincs túl nagy mozgás. (Illusztráció: Europress – AFP PHOTO / ALEX HALADA)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik