Nagyvilág

Magyarország újabb statisztikában nézi Európa hátát, és ez most végtelenül szomorú

Minden évben szeptember 26-án ünnepeljük a nyelvek európai napját, ennek apropóján közölt az EU-ban élők nyelvtudásáról statisztikát az Eurostat szerdán.

Az Európai Bizottság egyik főigazgatósága többek közt azt elemezte, hogy az adott országokban a középfokú oktatásban részt vevő diákok hány százaléka tanul legalább két idegen nyelvet.

Az eredmény a mi tekintetünkből egészen lesújtó, Magyarország a lista utolsó helyén végzett. Az Eurostat szerint hazánkban csupán a gyerekek hat százaléka tanul minimum két idegen nyelvet.

Ehhez képest mondjuk Finnországban, Romániában és Lengyelországban is jóval 90 százalék feletti ez az arány, az európai átlag pedig 59 százalék.

Eurostat

Valójában a tekintetben sem állunk jobban, hogy a felnőtt lakosság körében hányan beszélnek más nyelven is. A 2016-os adatok szerint a 25 és 64 év közöttiek körében csupán 42 százalék beszél idegen nyelven. Ennél csak Romániában (36%) és az Egyesült Királyságban (35%) rosszabb a helyzet. Utóbbinál értelemszerűen azért, mert anyanyelvük az angol.

Elégedetlen a kormány a magyarok idegennyelv-tudásával
Oktatással, nyelvtanulási diákhitellel és feliratos filmekkel is javítanának a helyzeten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik