Nagyvilág

Kim Wall gyilkosa bukta a fellebbezést

Elutasította szerdán egy dán bíróság a Kim Wall újságírónő meggyilkolásáért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt dán feltaláló, Peter Madsen fellebbezését.

A koppenhágai városi bíróság áprilisban életfogytiglani szabadságvesztést szabott ki Madsenre a fiatal svéd újságírónő meggyilkolásáért és feldarabolásáért, holttestének meggyalázásáért.

A 47 éves férfi saját kezűleg épített tengeralattjáróján ölte meg tavaly augusztusban a 30 éves Kim Wallt, akit feldarabolt, majd a tengerbe dobott a Dánia és Svédország közötti szorosban.

Az ügyészség szerint Madsen beteges szexuális fantáziái kiélése céljából kínozta és gyilkolta meg az újságírónőt, aki azért szállt fel a búvárhajóra, hogy riportot írjon róla.

Jan Uffe Rasmussen bíró szerdán a koppenhágai keleti felső bíróságon, Madsen jelenlétében utasította el a fellebbezést. Az ügyben Kristian Kirk ügyész hangsúlyozta, hogy az életfogytiglani börtönbüntetést nem szabad megváltoztatni, mivel az elítélt szexuális indítékból és előre eltervezetten gyilkolt.

Kegyetlenül megkínozhatták a svéd újságírónőt
Kim Wall 2017 augusztusában tűnt el, megcsonkított holttestének darabjaira a tengerben találtak rá.

Egy cinikus, perverz és számító szexuális gyilkossal van dolgunk

– hangsúlyozta.

Dániában átlagosan 16 évig tart az életfogytiglani börtön, de a büntetést szükség esetén meg lehet hosszabbítani. Az ügyészség az áprilisi ítélethirdetés előtt ténylegesen életfogytig tartó elzárást kért a vádlottra arra hivatkozva, hogy ha valaha is kiszabadulna, fennállna a bűnismétlés veszélye.

Madsen letartóztatása után tragikus balesetről beszélt a nyomozóknak, és a bírósági tárgyaláson végig azt állította, hogy nem szándékosan ölte meg Kim Wallt.

Amikor az elítélt a szerdai ítélethirdetés előtt szót kapott, annyit mondott:

nincs más közlendőm, mint hogy rettenetesen sajnálom. Borzasztóan sajnálom Kim rokonait a történtekért.

A tárgyalóteremben jelen voltak Wall szülei és élettársa.

Kiemelt kép: Anne Gyrithe Schûtt/Ritzau Scanpix/AFP/Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik