Nagyvilág

Nem stimmel a svéd újságírónő gyilkosának alibije

A dán haditengerészet szakértője a vád tanújaként kétségbe vonta Peter Madsen dán autodidakta feltaláló, tengeralattjáró-építő azon állítását, hogy Kim Wall svéd újságírónő szén-monoxid mérgezésben halt meg búvárhajójában.

Ditte Dyreborg, a haditengerészet tengeralattjáró szakértője a 47 éves férfi koppenhágai tárgyalásának keddi napján közölte:

nem találtunk semmilyen nyomot szén-monoxidra, szén-dioxidra vagy nitrogén-dioxidra a búvárhajó levegőjében. A hajó légszűrőiben sem találtunkk semmilyen nyomot, ami alátámasztaná a vádlott állítását a mérgezésről.

Dyreborg közölte a bírósággal, hogy nem ad hitelt a Madsen által adott magyarázatnak az újságírónő halálát illetően.

Az ügyészség azzal vádolja az ismert mérnök-feltalálót, hogy az általa készített búvárhajóján perverz szexuális fantáziája kiélése céljából megkínozta, majd számos késszúrással megölte áldozatát, holttestét pedig meggyalázta azzal, hogy feldarabolta és a tengerbe dobálta.

Az ügyészség szerint a férfi előre megfontolt szándékkal ölte meg a tengeralattjáróján riportkészítés céljából tartózkodó újságírónőt. A vádirat szerint Madsen rendkívül brutális módon végzett áldozatával.Peter Madsen beismerte Kim Wall svéd újságírónő feldarabolását, de tagadja a 30 éves nő megölését, akit 2017. augusztus 10-én este láttak utoljára a koppenhágai kikötőben a magán tengeralattjárón, holttestét feldarabolva találták meg később a tengerben. A rejtélyes halálesetről azt vallotta, hogy a riporternő szén-monoxid-mérgezésben halt meg búvárhajójában, miközben ő maga a hajó fedélzetén tartózkodott. A gyanúsított mindig másféle változattal állt elő a nő halálának körülményeiről.

Az ügyészség életfogytiglant kér Peter Madsenre. A per március 8-án kezdődött, ítélet április 25-re várható.

Kiemelt kép: Europress / AFP / TOM WALL

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik