Nagyvilág

Nem emberéleteket mentettek, mégis a hurrikán hősei

Eddig is gyakran voltak nagy viharok, de olyat, mint a mostani, nem láttunk még

– mondta Roy Cooper észak-karolinai kormányzó a Florence hurrikánról. A vihar eddig 37 halálos áldozatot követelt Észak- és Dél-Karolinában. A károk elhárításához rengeteg pénzre lesz szükség, ezért a kormányzó az elnök segítségét kérte.

Az eső már ugyan elállt Észak-Karolinában, de a veszély még nem múlt el, hiszen a folyók továbbra is áradnak, ráadásul az állati tetemeket sodró víz járványveszélyt is jelent. Az államban ugyanis hatalmas csirkefarmok vannak, több mint 3,5 millió csirke pusztult el, tetemeiket több mint ötezer disznótetemmel együtt sodorja a víz. Észak-Karolina-szerte körülbelül tízezer ember tartózkodik jelenleg átmeneti szállásokon, és közel 315 ezren maradtak áram nélkül. A pusztító vihar áldozatai között van egy egyéves gyermek, Kaiden is, akit a víz sodort magával.

A kisfiú édesanyjával együtt egy autóban ült, amikor hatalmas víztömeggel találták magukat szemben. A jármű süllyedni kezdett, az anya pedig sikeresen kimászott az autó ablakán gyermekével együtt, de a víz óriási ereje kiszakította a kisfiút kezei közül.

Alig több mint száz kilométerrel arrébb, egy másik észak-karolinai család is a hurrikán pusztításában elhunyt gyermekét gyászolja. A hároméves kisfiú vasárnap vesztette életét, miután egy fa rádőlt a családja lakóautójára, kettévágva azt. A gyermeket kórházba szállították, de az orvosok nem tudták megmenteni az életét.

Sokan nem szeretteiket, hanem otthonaikat veszítették el. Egy dél-karolinai nő arról számolt be, hogy három kutyájával együtt kellett kiúsznia otthonából, miután a víz már a derekáig ért. Három órával később már mindent elöntött a víz. A városban már térerő sem volt, így Renee Askew kénytelen volt kimászni a tetőre, hogy észrevegye valaki, segítségre van szüksége.

A dél-kaliforniai nő 25 éve lakott a házban, mint mondta, semmi sem maradt menthető benne. Kétségbeesetten számolt be arról, hogy nincs hová mennie, és mivel sosem látott még hasonló pusztítást, eddig bele sem gondolt, hogy mindez vele is megtörténhet.

Renee Askew ugyan magával vitte házi kedvenceit, azonban rengetegen úgy menekültek el a hurrikán martalékává váló otthonaikból, hogy kutyáikat vagy macskáikat hátrahagyták. Az alábbi fotón például az Egyesült Államok Parti Őrségének egyik munkatársa látható, kezében egy magára hagyott kutyával.

Fotó: AFP PHOTO / US Coast Guard / Dustin Williams

Több helyen helikoptert is bevetettek a mentéshez, az ezen a képen látható két kutya egy szeptember 16-i mentést követően került biztonságba, amikor összesen 26 felnőttet, 11 gyereket, 7 kutyát és 4 macskát mentettek ki egy víz alá került településről.

Fotó: AFP PHOTO / US Coast Guard / Dustin Williams

Azért sok esetben a gazdákat és háziállataikat egyszerre kellett kimenteni a hurrikán sújtotta házakból, ahogy ez az alábbi képen is látszik:

Fotó: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP

Vannak, akik egy tapodtat sem mozdulnak kutyájuk nélkül, ilyen ez az észak-karolinai férfi is, aki még véletlenül sem hagyta volna magára kedvencét, sőt, külön „járművet” szentelt a vízből való kijutásának.

Fotó: MTI/AP/Gerry Broome

Az eddigi legmeghatóbb fotó pedig egyértelműen Willie Schubertről készült, aki kutyájával az ölében várta egy árvízzel elöntött furgon tetején, hogy valaki megmentse őket az észak-karolinai Pollocksville-ben.

Fotó: MTI/AP/Steve Helber

Az állatok mentésében több szervezet is részt vesz, köztük a Turtle Mountain Animal Rescue is, ami több mentésről is közölt videót az elmúlt napokban. Az önkéntesek csak kedden több mint tíz kutyát mentettek meg a hurrikán okozta áradás elől.

Annyira gyorsan történnek az események, hogy a szervezet sem tudja még, pontosan hogy fogják újra egyesíteni a megmentett kutyákat és macskákat családjaikkal, vagy miként adják örökbe a gazda nélkül maradt állatokat.

Az alábbi felvételen szereplő házba például több mint négy óráig tartott eljutniuk, az üresen maradt házban található kutyának pedig láthatóan nem sok reménye volt a túlélésre az önkéntesek segítségén kívül.

View this post on Instagram

Hurricane Florence Animal Rescue Update: “The problem is flooding everywhere and the water is rising. It took us 4 hours to get to a place that we were within 15 miles of. Boats are great but the roads are washed out followed by 10 miles of pavement, then it’s a washed out road, ten miles of pavement, then another washed out road, then flood. The biggest problem with rescuing anything here is getting to it. We had choppers over us all day rescuing people. We’re in rocky point. We’ve rescued about 10 dogs so far.” -Keith Thanks for following. Your support saves the lives of the dogs we rescue. #hurricane#hurricaneflorence#animalrescue#rolettecounty#floodrescueteam#northcarolina#rescuematters#flooding#floodingrescue#dogs#dogrescue

A post shared by TurtleMountainAnimalRescue (@turtlemountainanimalrescue) on

Itt pedig nem is egy, hanem három kutya lehet hálás az önkénteseknek, hogy kihozták őket a víz fogságából.

Miközben tömegek igyekeznek elhagyni a vihar sújtotta területeket, Tony Alsup egy buszt vásárolt azért, hogy segítsen a magára maradt állatokon. A férfi még tavaly, a Harvey hurrikán pusztítása után vette a járművet, amikor szintén segített összegyűjteni a kutyákat.

A férfi annyira elszánt volt, hogy azt mondta, akkor is kiáll az állatokért, ha neki kell fizetni a benzint vagy akár egy hajót kell vennie, mert mint mondta,

ezek is életek.

Tony összesen 53 kutyát és 11 macskát mentett meg a hurrikán okozta áradástól. Ráadásul ő nem is a házakban maradt állatokra koncentrált, hanem az egyik helyi menhelyen is összeszedte azokat az ott maradt kutyákat, akiket senki nem fogadott örökbe.

A mentésnek más szokatlan résztvevői is akadtak, például az észak-karolinai lelkész, aki két segítőjével indult a négylábúak megsegítésére. Egy mentés közben készült videó elég gyorsan bejárta az internetet, nem csoda, hiszen a lelkész épp egy csurom vizes macskát tart a kezében, akit magára hagyva talált meg egy házban.

Úgy tűnik, szép számmal akadnak hősök Észak-Karolinában, hiszen nem véletlenül járta be a fél világot az a videó, amin egy önkéntes egyszerre hat kutyát ment ki egy kennelből.

Nem tudni, miért hagyják hátra ennyien kedvenc háziállataikat egy természeti katasztrófa idején, de úgy tűnik, sokan dolgoznak azért, hogy egy állat se maradjon magára.

Kiemelt kép: MTI/AP/Steve Helber

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik