Tudomány

Pusztító vihar éri el ma Európát

Az Atlanti-óceánon kialakult Helene hurrikán Európa felé indult meg, és bár utóbb trópusi viharrá szelídült, még így is rendkívül erős.

A meteorológusok szerint a Helene a héten heves esőzéseket és erős szelet fog magával hozni az Egyesült Királyságba – írja az Express.

A Helene eredetileg erős viharként kezdte az Atlanti-óceánon, majd hurrikánná alakult. Később ismét trópusi viharrá gyengült, és jelenleg mintegy 80 kilométer per órás széllökéséket produkál.

Hétfőn hurrikán csap le Európára
Ötven százaléknál nagyobb az esélye, hogy Helene, a jelenleg 1-es erősségű hurrikán elkapja a Brit szigetek nyugati sávját.

Az előrejelzések alapján a Helene hétfőn este fog lecsapni az Egyesült Királyságra. Mivel a szelek akár 370 kilométerre a vihartól is tombolhatnak, a Helene közeledését már jóval a szem megérkezése előtt érzékelni lehet majd. A vihar elsőként Írországot és Angliát fogja érinteni.

A trópusi vihar vasárnap kelt át az Azori-szigeteken. Az elmúlt napokban hol erősödött, hol gyengült,

az Egyesült Királyság Meteorológiai Hivatal szerint ugyanakkor idővel a széllökések bizonyos helyeken ismét elérhetik a hurrikán erősséget.

Andy Page, a szervezet meteorológusa azt mondta, egyelőre nem tudni, hogy a vihar pontosan milyen útvonalon halad majd. Az ugyanakkor biztos, hogy Délnyugat-Angliát és Nyugat-Walest, később pedig Délnyugat-Skóciát és Észak-Írország délkeleti részét erős szelek fogják sújtani. A maximum szélerősség közel 130 kilométer per óra lehet.

Kiemelt fotó: Pixabay

Ajánlott videó

Olvasói sztorik