Nagyvilág

Marad a Stop Soros

Nem vonja vissza Magyarország a Stop Soros törvénycsomagot – mondta szerdai sajtótájékoztatóján Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. A kormány elkészítette a válaszait az Európai Bizottság (EB)  felvetéseire a alkotmánymódosítás miatti kötelezettségszegési eljárásban.

Az EB júliusban kezdeményezett kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen a Stop Soros törvénycsomag és az ahhoz kapcsolódó alkotmánymódosítás miatt. A testület szakértői szerint ugyanis komoly aggályok merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy ezek összeegyeztethetők-e az uniós joggal.

A brüsszeli bizottság indoklása szerint egyrészt a menekültügyi kérelmekhez nyújtott segítség kriminalizálása és az egyéb korlátozó intézkedések csorbítják a menedékkérők jogát, hogy kommunikálhassanak az érintett nemzeti, nemzetközi és civil szervezetekkel, ami sérti a vonatkozó uniós irányelveket. E törvény továbbá indokolatlanul korlátozza az uniós polgárok szabad mozgáshoz való jogát, és nem veszi kellőképp figyelembe az eljárási garanciákat, az érintettek jogait.

Völner Pál közölte: a választ szerdán megküldték a bizottságnak. Mint mondta, sérelmezik, hogy az EB továbbra is nyíltan bevándorláspárti álláspontra helyezkedik, ahelyett, hogy a törvények őre lenne. A kormány szerint a Stop Soros az országot és Európát védi.

(MTI)

Kiemelt kép: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik