Nagyvilág

Az olasz kormány a gyermekelhelyezést is megreformálná

Még nehezebb lehet elvált anyának lenni, ha keresztülverik a törvényjavaslatot.

Súlyos bírálatok érik az olasz kormánypártok törvényjavaslatát, amely fenekestül forgatná fel az elvált szülők gyermekeinek elhelyezését. A javaslat része, hogy eltörölnék a tartásdíjat, és beemelnék a jogba a „szülői elidegenítés szindróma” vitatott elméletét.

Mediátor a mediációért

A Nők az Erőszak Ellen Hálózat (D.i.Re) petíciót indított a tervezet ellen, amit Simone Pillon, a szélsőjobboldali Liga képviselője terjesztett be múlt héten. A Washington Post cikke idézi nyilatkozatát, ami szerint „véget vetnek a férfiak elleni feminista ideológiai harcoknak és a fizetéslevonásoknak, csak a gyerekekkel törődnek”.

Pillonról a Guardian jegyzi meg, hogy keményvonalas konzervativizmusáról ismert, szervezője az azonos neműek házassága ellen évente megtartott „Családi Nap” nevű rendezvénynek, és azt is nyilatkozta, hogy meg kellene büntetni azokat a nőket, akik családon belüli erőszak miatt feljelentették férjüket, ha nem született a férfit elmarasztaló ítélet. Ekkor ugyanis szerinte világos, hogy valaki hazudott.

A politikust azzal is meggyanúsították, hogy a törvényjavaslatot saját előnyére terjesztette be, ugyanis Pillon ügyvéd és családi mediátor, a tervezet pedig kötelezően előírná a válni készülő gyermekes szülők számára a mediáció igénybevételét. Nadia Somma, a családon belüli erőszak ellen küzdő Demetra nevű szervezet képviselője ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a nők elleni és családon belüli erőszak felszámolásáról szóló Isztambuli Egyezmény kifejezetten tiltja a mediációt, ha erőszak merül fel, a Liga és az Öt Csillag Mozgalom törvényjavaslata viszont nem tesz ilyen kivételt.

A szindróma, ami nem szindróma

A két kormánypárt kéz a kézben venné fel a harcot az ellen, amit „szülői elidegenítés szindrómának” (PAS) neveznek, és arra a vádra építik fel, hogy az egyik szülő manipulálja a gyermeket, hogy az elutasítsa a másik szülőt. Girolamo Andrea Coffari ügyvéd, a Movimento per l’Infanzia gyermekvédő mozgalom elnöke elmondta, hogy gyakran azok hivatkoznak a PAS-ra, akiket házastársuk elleni erőszakkal vádolnak. Azzal érvelnek, hogy a másik szülő elidegeníti tőlük a gyereket, miközben a gyerek valójában a bántalmazó magatartás miatt elutasító.

A University of Minnesota Law School folyóiratában közölt tavalyi tanulmány azt állapította meg, hogy az amerikai bíróságokon elsöprő többségben a férfiak hivatkoznak elidegenítésre, az arányokat tekintve pedig több mint kétszer nagyobb egy elidegenítésre hivatkozó apa esélye, hogy megnyerje a gyermekelhelyezési pert, mint az ugyanerre hivatkozó anyának.

A PAS egy amerikai pszichiáter, Richard Gardner „találmánya”, aki kezdetben az anyákat tekintette elidegenítőnek, majd később annyiban finomította tanait, hogy mindkét szülő lehet elidegenítő. Ilyen szindróma azonban nem szerepel a szakmában irányadó pszichiátriai diagnosztikai kritériumok gyűjteményében (DSM), az Amerikai Pszichológiai Szövetség pedig közleményt adott ki arról, hogy nincs hivatalos álláspontja a PAS-ról, mert nem látja bizonyítottnak létezését.

Kulcsár Katalin pszichológus korábban a 24.hu-nak azt mondta: létező dolog, hogy egy gyermeket lojalitáskonfliktusba kevernek a szülők, ami árt is a gyermeknek, de egy jelenséghalmaznak csúsztatás ilyenképpen diagnózisnevet adni.

Elena Biaggioni olasz családjogi ügyvéd a Washington Postnak úgy nyilatkozott, hogy a „szülői elidegenítés” nem szindróma, hanem a férfiakat büntető nőkről szóló sztereotípia. Coffari szerint pedig harc az áltudomány hirdetői és azok között, akik a gyermekeket és nőket védelmeznék.

Olaszországban egyébként a bántalmazás áldozataira most is jellemző, hogy azt érzik, az igazságszolgáltatás ellenük dolgozik, pedig számos jogszabály szól a nőkkel szembeni erőszakról. Lella Palladino, a D.i.Re elnöke szerint az a baj, hogy a meglévő törvényeket sem alkalmazzák. Például előírják, hogy az erőszakos férjet el kell távolítani a közös otthonból, de ez nem történik meg.

A Washington Post által idézett adatok szerint 2016-ban 149 nőt öltek meg Olaszországban, 59 esetben az aktuális partner, 17 esetben a volt partner, 33 esetben családtag, 9 esetben pedig az áldozat által ismert személy volt az elkövető.

Fotó: AFP

A gyerek mint egymásnak küldözgetett csomag

A törvényjavaslat része az is, hogy rábírják a szülőket a gyermekről való közös gondoskodásra. A Guardian azt a következtetést vonta le a tervezetből, hogy az elvált szülők gyerekeinek mindkét szülőnél ugyanannyi időt kellene eltölteni, és mindkét szülőnek gondoskodnia kell a gyerek szükségleteiről, amikor nála van. Ezzel eltörölnék a tartásdíjat, és ha az egyik szülőnek nincs pénze arra, hogy gondoskodjon a gyerekről, akkor a másik szülő fizeti a gyerekkel kapcsolatban felmerülő költségeket, de nincs szó arról, hogy előre meghatározott összeget kellene utalnia.

Pillon szerint erre azért van szükség, mert sok szülő mondta neki, hogy hajlandó lenne több tartásdíjat is fizetni, ha biztos lenne abban, hogy az valóban a gyerekre megy.

Nadia Somma szerint az egyenlő felügyeleti jog nem veszi figyelembe a gyerek korát vagy életkörülményeit, így akár egy szoptatási korban lévő csecsemő is „csomaggá” válna, akit a szülők lakásai között küldözgetnek. Azt sem veszi figyelembe a javaslat, hogy az olasz társadalmat meghatározó mértékű a nemek egyenlőtlensége: Olaszországban a második legalacsonyabb a nők foglalkoztatottsága, a munka és az anyaság összeegyeztethetetlensége miatt pedig sok nő otthagyja munkahelyét.

Az olasz társadalomra jellemző, hogy a nők kevesebb mint fele dolgozik, a gyerekről való gondoskodás viszont rájuk hárul. A gyermekes nők nehezen találnak megélhetést, így a törvényjavaslat ellenzői szerint a gyermektartás eltörlése növelné az elvált anyák körében meglévő szegénységet, ellehetetlenítené, hogy gondoskodni tudjanak a gyermekről és akár arra kényszerítené őket, hogy a kilátástalanság miatt inkább egy bántalmazó kapcsolatban maradjanak.

Nadia Somma arra is rámutatott, hogy a törvényjavaslat kizárja a felügyeleti jogot, ha az egyik szülőt erőszak miatt elítélik, de ez inkább csak jogi formaságnak tekinthető, mert más a felügyeleti jog és más a láthatás joga. A tervezet ilyen esetben is biztosítaná a láthatást mindaddig, amíg ezzel kifejezetten ellentétes bírói döntés nem születik. Somma szerint kérdés, meddig kellene várniuk a gyerekeknek arra, hogy bírói döntés szülessen, ami megvédi őket a bántalmazó szülőtől.

Kiemelt kép: Max Rossi / REUTERS

Ajánlott videó

Olvasói sztorik