Nagyvilág

Sztárséfnél zabált Maduro, miközben a népe éhezik

Kínából hazafelé állt meg Isztambulban a venezuelai elnök, és evett egy jót Salt Bae éttermében.

Alaposan feldühítette bírálóit Nicolás Maduro venezuelai elnök azzal, hogy videó jelent meg róla, ahogy a török sztárséf, az interneten Salt Bae néven elhíresült Nusret Gökçe isztambuli éttermében eszik, miközben maga a tulajdonos szeleteli nekik a húst. A Guardian cikke szerint ezt azért találják dühítőnek, mert Venezuela gazdasága annyira romokban van, hogy az emberek alapvető ellátása nem biztosított, nemhogy gyógyszerhez, de még elegendő élelemhez sem jutnak sokan.

Maduro Kínába látogatott, hogy befektetőket keressen országába, onnan hazafelé tartva tett egy rövid látogatást Törökországban, és a Nusr-Et étteremben. Itt vették videóra, ahogy a venezuelai elnök az éttermi asztalánál névre szóló dobozból szivarozik, illetve feleségével eszik, közben Salt Bae a rá jellemző színpadias stílusban készíti az asztaluknál az ételüket.

A felvételeket maga az étteremtulajdonos tette közzé Instagram-oldalán, a kritikák hatására azonban később kitörölte azokat. Hétfőn este Maduro televíziós nyilatkozatban maga is megemlékezett az ebédről, azt mondta, egyszer az életben van ilyen lehetőség, és hozzátette, reméli, hogy ő is vendégül láthatja Salt Bae-t Caracasban.

Julio Borges, az ellenzéki irányítású venezuelai nemzetgyűlés száműzött volt elnöke azt mondta: miközben a venezuelaiak éhen halnak és szenvednek, Maduro és felesége a világ egyik legdrágább éttermében élvezkedik. Marco Rubio floridai republikánus szenátor pedig megjegyezte, hogy Salt Bae-nek van étterme Miamiban is, ahol a venezuelai disszidensek legnagyobb csoportja él.

Én nem tudom, miféle fura alak ez a Salt Bae, de a fickó, akinek a vendégül látására büszke, nem Venezuela elnöke, csak túlsúlyos diktátora egy népnek, ahol az emberek 30 százaléka egy nap egyszer eszik, a csecsemők pedig alultápláltságtól szenvednek

– közölte Twitteren.

A hiperinflációval és élelmiszerhiánnyal járó mély gazdasági válság közepette sok venezuelainak naponta kevesebb mint egy dollárból kell fenntartania magát. Egy tavalyi felmérés szerint tízből csaknem kilenc háztartásban nyomorban tengődnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik