Nagyvilág
Screengrab taken from a handout video released by Venezuelan Television (VTV) showing Venezuelan President Nicolas Maduro (C), his wife Cilia Flores (L) and military authorities reacting to a loud band during a ceremony to celebrate the 81st anniversary of the National Guard in Caracas on August 4, 2018.
Maduro was unharmed after an exploding drone "attack", the minister of communication Jorge Rodriguez said following the incident, which saw uniformed military members break ranks and scatter after a loud bang interrupted the leader's remarks and caused him to look to the sky, according to images broadcast on state television. / AFP PHOTO / VENEZUELAN TELEVISION (VTV) / HO / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / VENEZUELAN TELEVISION - VTV" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Beszéde közben hajtottak végre merényletkísérletet a venezuelai elnök ellen

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2018. 08. 05. 06:13

Nicolás Maduro venezuelai elnöknek hirtelen meg kellett szakítania beszédét szombaton egy caracasi katonai rendezvényen, mert dróntámadás célpontja volt, emiatt sürgősen el kellett hagynia a helyszínt. Az államfő szerint a venezuelai jobboldal és a kolumbiai elnök áll a merénylet hátterében.
Korábban a témában:

A Reuters hírügynökség először arról adott hírt, hogy az államfő beszédét közvetítő rádió- és televízióadást egyik pillanatról a másikra meg kellett szakítani, előtte azonban a képernyőn még látni lehetett, hogy az alakzatban felsorakozott katonák szétoszlanak, majd futni kezdenek, a pódiumon pedig többen riadtan néztek felfelé. Az EFE spanyol hírügynökség úgy tudja, az elnök valószínűleg dróntámadás célpontja volt.

A hírügynökségek az első percekben nem tudtak további részletekkel szolgálni, viszont a venezuelai tájékoztatási minisztérium nem sokkal később azt közölte, hogy néhány, robbanóanyaggal felszerelt drón robbant fel a pódium közelében, miközben az elnök hallgatóságához beszélt. A tárca vezetője, Jorge Rodriguez szerint merényletkísérletről van szó, de – mint hozzátette – az elnöknek nem esett baja, az eseményen részt vevő tisztek is épségben kerültek ki az incidensből.

Nicolás Maduro elnökünk nagyszerűen érzi magát, kitűnő egészségi állapotnak örvend

– mondta a VTV állami televíziónak a miniszter. Hírek szerint ugyanakkor a nemzeti gárda hét katonája megsebesült.

Picture taken during a ceremony attended by Venezuelan President Nicolas Maduro to celebrate the 81st anniversary of the National Guard in Caracas on August 4, 2018.
Venezuelan President Nicolas Maduro was unharmed after an exploding drone "attack" interrupted his speech at a military ceremony, the minister of communication Jorge Rodriguez said following the incident. / AFP PHOTO / Juan BARRETO
Europress/AFP/Juan Barreto

Maduro három órával az incidens után rádió- és tévéinterjújában azt mondta: az ellene végrehajtott merénylet mögött bizonyosan a venezuelai jobboldal és a leköszönő kolumbiai elnök, Juan Manuel Santos áll.

Rekordidő alatt tisztáztuk a helyzetet, merénylet volt ez a meggyilkolásomra, ma akartak megölni, és nincs kétségem afelől, hogy minden szál a venezuelai jobboldalhoz és a szélsőbaloldalhoz vezet, amely a kolumbiai szélsőbaloldallal szövetkezve cselekedett, s kétség sem fér ahhoz, hogy e merénylet hátterében Juan Manuel Santos áll

– mondta Maduro, közölve azt is, hogy már el is fogták a merénylet néhány gyakorlati végrehajtóját.

CARACAS, VENEZUELA - AUGUST 4: Security forces check a nearby building after an explosion was heard while Venezuelan President Nicolas Maduro was attending a ceremony to celebrate the 81st anniversary of the National Guard, in Caracas, Venezuela on August 4, 2018. The attack was carried out by explosive drones targeted Venezuelan President Maduro while he was giving a speech in the capital Caracas. It is reported that 7 soldiers injured, Nicolas Maduro was unharmed in the attack. 

 Stringer / Anadolu Agency
Stringer / Anadolu Agency / AFP / Europress

Venezuela több mint két éve súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló ország gazdasága az olajár esése miatt gyakorlatilag összeomlott. A jobboldali ellenzék elsöprő többséget szerzett a legutóbbi választásokon, Nicolás Maduro baloldali elnök azonban válaszul szinte teljesen felszámolta a népképviseletet, augusztusban pedig úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amelyet a nemzetközi közösség jelentős része nem ismer el. Tavaly áprilistól hónapokon át folyamatosak voltak az utcai tüntetések az országban, ezekben több mint százan vesztették életüket.

Maduro elnöki tisztségét ugyanakkor további hat évre megerősítették a május 20-án rendezett választásokon. A nemzetközi közösség bírálta a szavazás lebonyolítását, az ellenzéki jelöltek pedig a választókra gyakorolt nyomás miatt illegitimnek nevezték a voksolást és a választás megismétlését követelték.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Venezuelai televízió

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - NOVEMBER 29: U.S. President Donald Trump answers questions from the press while departing the White House November 29, 2018 in Washington, DC. Trump answered numerous questions regarding his former attorney Michael Cohen's recent court appearance and testimony before departing. (Photo by Win McNamee/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.