Nagyvilág

Venezuelában már semmit sem ér a pénz

Az IMF szerint idén akár egymillió százalékos is lehet az infláció.

Venezuelában év végén az infláció elérheti akár az 1 millió százalékot – közölte Alejandro Werner, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) térségért felelős illetékese. Mint mondta, a venezuelai infláció csak ahhoz hasonlítható, ami az első és második világháború után Németországban, illetve az előző évtized végén Zimbabwéban volt.

Az IMF képviselője szerint Venezuela hazai összterméke (GDP) az idén 18 százalékkal zsugorodik. A washingtoni székhelyű szervezet áprilisban kisebb, 15 százalékos gazdasági gyengüléssel számolt. Az idei lesz a harmadik egymást követő év, amikor a venezuelai GDP kétszámjegyű mértékben zsugorodik.

Öt év alatt mintegy 50 százalékkal gyengült a gazdaság teljesítménye. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló Venezuela gazdasága az olajár esése miatt az elmúlt években gyakorlatilag összeomlott.

Sok venezuelai szenved az élelmiszerek, gyógyszerek hiányától. A szocialista kormány kritikusai szerint a caracasi vezetés a válságot hozzá nem értésével és korrupciójával saját maga idézte elő. Nicolas Maduro államfő ugyanakkor a nyugatot teszi felelőssé a gazdasági bajokért. A káosz miatt Donald Trump felvetette tavaly nyáron, hogy megoldás lehetne esetleg, ha lerohannák Venezuelát.

 

Kiemelt fotó: Europress

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik