Nagyvilág

Autókat árverez a pakisztáni kormány, miközben a kormányfő helikopterrel jár dolgozni

Kiröhögték a tájékoztatási minisztert, amikor azt mondta, a helikopterutak kilométerenként csak 110 forintnyi rúpiába kerülnek.

Százegy hivatali autót árverez el az új pakisztáni kormány a nagy nyilvánosságot kapott költségcsökkentési program keretében. Erről a Reuters tudósít. Az aukcióért felelős kormánytisztviselő szerint 4,5 milliárd forintnyi összeg folyhat be ebből, már ha sikerül vevőt találni az összeg felét kitevő négy golyóálló Mercedesre.

Egy politikai elemző szerint semmi különös nincs a kormányzati autók árverésében, mert korábban is eladták az elöregedett járműveket, legfeljebb nem verték nagydobra. A most eladásra hirdetett 101 autó háromnegyede több mint tízéves, két 32 éves Toyota Corolla is van közöttük.

A költségcsökkentési ígéretek hitelességét némileg árnyalja, hogy az új kormányfő, Imran Hán, aki korábban híres krikettjátékos volt, szinte minden nap helikopterrel jár dolgozni az Iszlámábád feletti dombokon lévő otthonából. A külügyminiszter pedig, bár bejelentette, hogy nem fog első osztályon utazni külföldre, csak business class-t vesz igénybe, valójában már a korábbi kormány is így cselekedett.

A tájékoztatási miniszter azzal érvelt, hogy a szimbolikus lépések is fontosak a nemzeti egység megteremtésében, és bár GDP-arányosan alacsonynak tűnnek a megtakarítások, jelentős összegekről van szó. A miniszterelnököt pedig azzal vette védelmébe, hogy a helikopteres munkába járás olcsóbb, mint az autókonvoj, és kilométerenként csak 110 forintnyi összegbe kerül.

Ez a közvéleményben nagy derültséget váltott ki, egy tévéshow vezetője például feltette a kérdést, hogy miért nem állítják le a metró- és buszjáratokat, és biztosítanak helyettük az embereknek olcsó helikopteres közlekedést. Egy szakértő pedig elmondta: a Hán által használt nyolcüléses helikopter üzemeltetése óránként 450 ezer forintba kerül az üzemanyag, a személyzet, a karbantartás és a biztonsági felülvizsgálat költségét figyelembe véve. (Fotó: Europress – AFP PHOTO / FAROOQ NAEEM)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik