Nagyvilág

Imran Hán egykori krikettsztár pártja nyert Pakisztánban

Imran Hán egykori krikettsztár csütörtökön bejelentette pártja, az ellenzéki Pakisztáni Mozgalom az Igazságosságért (PTI) választási győzelmét a pakisztáni parlamenti választásokon, amelyek hivatalos eredményét még nem tették közzé.

Televíziós beszédében a PTI politikusa hangsúlyozta: „istennek hála,  győztünk, és sikeresek voltunk.”

A miniszterelnöki tisztségre esélyes Hán szerint a demokrácia erősödött országában a választások nyomán, s egy „új Pakisztánt” ígérve, megfogadta, pártja másként fogja intézni a dolgokat az országban. Az egykori sportoló kijelentette:

Ez lesz az első kormány, amely nem fog politikai megtorlást gyakorolni.

Imran Hán egy sor, országát érintő külpolitikai kérdésről is szót ejtett. Mint mondta, kölcsönösen előnyös kapcsolatokra  tötrekszik az Egyesült Államokkal, s békét akar a szomszédos Afganisztánban. Washington korábban azt vetette az iszlámábádi vezetés szemére, hogy nem hozott “érdemi intézkedéseket” a tálibok megfékezésére, akik Afganisztánban hajtanak végre terrorakciókat.

Kereskedelmi kapcsolatokat szeretne kiépíteni másik szomszédjával, Indiával, amely ország egyben regionális riválisa is Pakisztánnak. Hán szerint az újdelhi és iszlámábádi vezetésnek tárgyalóasztalhoz kell ülnie, hogy rendezhessék a vitatott hovatartozású Kasmír körül kialakult helyzetet, amely miatt több háborút is vívtak egymással.

Hán felajánlotta, hogy kivizsgáltatja az állítólagos választási csalásokkal kapcsolatos panaszokat.

A tisztségéből elmozdított kormányfő, Navaz Saríf, valamint a Pakisztáni Néppárt hívei továbbra is kitartanak álláspontjuk mellett, hogy a választásokat elcsalták.

Ez egyszerűen csalás. Elfogadhatatlan, hogy milyen égbekiáltó módon sértették meg a nép voksolását.

A központi választási bizottság korábban közölte: 48 százalékos feldolgozottság mellett, a PTI az előzetes eredmények állása szerint 113 mandátumot szerezhet, míg a kormányzó Pakisztáni Muzulmán Liga-Navaz (PML-N) 64, a Pakisztáni Néppárt (PPP) pedig 42 helyen vezet.

Megfigyelők szerint bár Imran Hán pártjának valószínűleg nem sikerül megszereznie a többségi kormányzáshoz szükséges 137 mandátumot, nem fog nehézségekbe ütközni, hogy koalíciós partnert találjon a kisebb tömörülések és a függetlenek közül.

Hán populista választási kampánya során egy iszlám jóléti állam kiépítését ígérte a pakisztániaknak, és a kizsákmányoló politikai elit megdöntését tűzte ki céljául, amely szerinte a fejlődés legnagyobb kerékkötője az elszegényedett országban.

A szerdai választásokon a pakisztáni alsóház 270 mandátumáért folyt a küzdelem. További két helyre később választanak majd képviselőt, mert a jelöltek meghaltak, vagy kizárták őket. A 342 tagú parlamentben 272 képviselői helyet közvetlenül választanak, a fennamaradó 60 hely nőknek, illetve 10 a nem muszlimok számára van fenntartva.

A pakisztáni választási bizottság csütörtök reggel közölte: a parlamenti választások végleges eredményének közzététele rendszerhiba miatt késik.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO/AAMIR QURESHI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik