Nagyvilág

Letartóztattak egy osztrák diákaktivistát Ankarában

Bécs szerdán azonnali magyarázatot követelt a török kormányzattól annak kapcsán, hogy egy baloldali weboldalnak író osztrák diákaktivistát letartóztattak Ankarában.

Max Zirngast politológiahallgatót, a svájci székhelyű Re:volt portál publicistáját kedd reggel vették őrizetbe. A Re:volt szerint a húszas évei végén járó újságírót azzal gyanúsítják, hogy egy terrorista szervezet tagja, de munkatársai hamisnak nevezték ezt a vádat. Elmondták, Zirngast korábban cikket írt a török kormányzat és a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) közötti konfliktusról.

Sebastian Kurz osztrák kancellár elmondta, azonnal magyarázatot várnak Törökországtól arról, hogy mivel vádolják a fogva tartott osztrák állampolgárt, amennyiben pedig nem tudnak magyarázattal szolgálni, úgy haladéktalanul engedjék őt szabadon.

Az osztrák külügyminisztérium arról tájékoztatott, hogy diplomatáik konzuli támogatást nyújtanak a fogva tartottnak.

A Kurz vezetése alatt álló, az Osztrák Néppárt és az Osztrák Szabadságpárt alkotta koalíciós kormány ellenzi Törökország felvételét az Európai Unióba, és a csatlakozási tárgyalások beszüntetését sürgeti.

Ankara és Bécs viszonya különösen feszült a 2016. júliusi törökországi puccskísérlet miatti megtorló hatósági intézkedések kezdete óta. Ráadásul az osztrák hatóságok idén áprilisban betiltották a június 24-i előrehozott török államfő- és parlamenti választás ausztriai kampányeseményeit. Bécs június első felében arról is döntött, hogy a politikai iszlám elleni fellépés jegyében kiutasít több külföldről támogatott imámot és bezárat hét mecsetet, köztük egy olyat is, amelyet a helyi török közösség finanszíroz.

(MTI, kiemelt kép: MTI/EPA/Florian Wieser)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik