Nagyvilág
Pope Francis leaves Dublin Castle in Dublin on August 25, 2018, during his visit to Ireland to attend the 2018 World Meeting of Families.   / AFP PHOTO / Ben STANSALL

Vatikán spiclije kényszerítené térdre Ferenc pápát

Korábban a témában:

Nem a legszebb napjait éli a Vatikán, így Ferenc pápának sem ez a legkönnyebb időszaka.

Az aktuális botrány azzal kezdődött, hogy Pennsylvania amerikai állam ügyészsége augusztus közepén nyilvánosságra hozta, hogy az utóbbi hetven évben több mint 300 pennsylvaniai pap követett el szexuális visszaélést. Aztán múlt vasárnap Carlo Maria Vigano, Vatikán volt washingtoni nagykövete tizenegy oldalas nyilatkozatban szólította fel lemondásra Ferenc pápát.

A történet főszereplője a washingtoni érsekséget 2000 és 2006 között vezető Theodor McCarrick, akit a pápa múlt hónapban fosztott meg bíborosi címétől, amiért a gyanú szerint papnövendékeket és ministránsokat molesztált.

Vigano ugyanakkor levelében azzal vádolta meg a pápát, hiába értesítette őt évekkel ezelőtt arról, hogy McCarrick egy szexuális ragadozó, nem vette tudomásul a figyelmeztetéseket.

Archbishop of Washington, Cardinal Theodore McCarrick  leaves a meeting with cardinals  and bishops at the Vatican audience hall, 16 October 2003. Cardinals from around the world descended on the Vatican  for the biggest gathering of Catholic Church hierarchy in years, beginning several days of celebrations marking the 25th anniversary of Pope John Paul II's election.  AFP PHOTO/PAOLO COCCO / AFP PHOTO / PAOLO COCCO
Theodore McCarrick
Fotó: Paolo Cocco/AFP

McCarrick XVI. Benedek pápa idején belső száműzetésbe is került, emiatt nem utazhatott, nyilvános eseményeken sem vehetett részt. Aztán Vigano szerint a McCarrick ellen hozott szankciókat maga Ferenc pápa oldotta fel, sőt, egyre feljebb tolta őt a hierarchiában.

Az egyetemes egyház rendkívül drámai pillanatában muszáj beismernie a hibáit, és a zéró tolerancia elvét betartva Ferenc pápának kell példát mutatni a McCarrick molesztálásait fedező bíborosoknak és püspököknek a lemondásával

– fogalmazott Vigano.

Vatikánváros, 2018. április 1.
Hívek hallgatják Ferenc pápa húsvétvasárnapi miséjét a római Szent Péter téren 2018. április 1-én. (MTI/EPA/Alessandro Di Meo)

A pápa az írországi látogatása során arról beszélt, szégyelli az egyház tétlenségét a pedofil bűntények feltárásában, de Vigano állításaira nem szeretett volna reagálni a sajtótájékoztatóján:

Egyetlen szót sem mondok erről. Azt hiszem, hogy a közlemény magáért beszél. Önöknek pedig megvan a megfelelő újságírói képessége arra, hogy levonják a következtetéseket. Egy idő után, amikor ez sikerült, akkor talán majd beszélek. De azt szeretném, ha profin végeznék a munkájukat.

Ez a megszólalás ugyanakkor annyiban biztosan nem volt szerencsés, hogy úgy tűnt, cáfolni sem akarja a vádat. Idő közben megszólalt az újságíró is, aki rögzítette Vigano nyilatkozatát. Marco Tosatti arról számolt be, a háromórás beszélgetés végén megkérdezte Viganótól, hová megy, de kitérő választ kapott.

Nem mondom el neked, hogyha kérdezik tőled, ne kelljen hazudnod. A telefonomat is ki fogom kapcsolni

– mondta a riporternek Vigano, aki ígéretéhez hűen felszívódott és nem tudni, hová ment. Ezzel kapcsolatban viszont felvetődik a kérdés, hogy vajon mitől fél annyira, hogy eltűnik a nyilvánosság elől.

Vigano, a spicli

Vigano nevét leginkább balhékból lehet ismerni.

2011-ben Vatikánváros elnökeként nekiment az egyháznak , és korrupcióval vádolta több magas rangú képviselőt. Ez egészen odáig fajult, hogy a belső viszályról szóló dokumentumokat szivárogtatott ki, az ügy pedig Vatileaks-botrányként vonult be a történelembe. Környezete szerint Vigano világ életében egy spicli volt, de folyamatosan gyártja a konspirációs elméleteket és üldözési mániája alakult ki.

WASHINGTON, DC   MARCH 24:
Archbishop Carlo Maria Vigano, the Vatican's ambassador to the US, blesses the altar at the start of mass at the Basilica of the National Shrine of the Immaculate Conception on Thursday, March 24, 2016, in Washington, DC.  This day marked the first time the Basilica has included women in the annual foot washing ceremony done on Maundy Thursday, during Holy Week. While practices have varied and many parishes in the West have long included women, Pope Francis officially said for the first time in January that women's feet could be washed.
(Photo by Jahi Chikwendiu/The Washington Post via Getty Images)
Carlo Maria Vigano,
Fotó: Jahi Chikwendiu/The Washington Post /Getty Images

Viganót 2011 októberében nevezte ki még XVI. Benedek pápa Vatikán amerikai nagykövetének. A nunciusoknak alapvető feladata, hogy képviseljék a pápát az adott országban, de tanácsokat is adnak neki, hogy kiket nevezzen ki püspöknek a régióban. Viganónak a nyilatkozata szerint ez nem adatott meg Ferenc pápa idején, mert ő többek közt inkább azzal a McCarrickel egyeztetett, akit most menesztenie kellett a zaklatási ügy miatt.

A katolikus egyházat homoszexuális háló szövi be, amely a polipcsápok erejével hazudik, a titoktartás elve szerint cselekszik, megfojtja ártatlan áldozatait és ezzel együtt az egész egyházat

– fogalmazott az érsek. Hozzátette, az ilyen hálók segítették McCarricket és társaikat, hogy folytassák a zaklatást.

Volt már kényelmetlen ügyük

Vigano levele eléggé megosztotta a katolikus egyházat. A konzervatívok szerint a pápának mennie kellene, a liberálisok szerint az érsek puccsot akar végrehajtani a volt főnöke ellen. Utóbbira utal, hogy Vigano a nyilatkozatában csak és kizárólag jól ismert liberálisokat támadott meg: Olyanokat, akikkel konfliktusai voltak.

A dolog mögött sokak szerint az állhat, hogy Vigano egyszerűen egy bosszús alkalmazott, és nem bír uralkodni magán. Elvették tőle a munkát, amit XVI. Benedek idején végezhetett. Ehelyett kiküldték Amerikába, és bár nunciusnak lenni megtiszteltetés, Vatikánváros elnöke az esetek zömében püspökként végzi. Vigano fejére ezzel szemben már sosem kerül vörös süveg.

A két félnek nem ez volt az első ügye. Vigano 2015-ben még washingtoni nunciusként kiverte a biztosítékot az egyháznál, amikor az ottani vatikáni nagykövetségen megszervezett egy találkozó Ferenc pápa és Kim Davis között. Utóbbi egy Kentucky államban élő hivatalnok, aki megtagadta az azonos neműek közti házassági tanúsítványok aláírást.

A pápa megpróbált nem beleszólni az ország kultúrháborújába, de Vigano húzása kényelmetlen helyzetbe hozta őt. A Vatikán be is rágott rá, ez vezetett odáig, hogy egy évvel később Ferenc pápa szépen csendben elfogadta Vigano lemondását.

Ferenc pápának az ANSA hírügynökség információi szerint esze ágában sincs lemondani. Vigano egyetlen konkrét bizonyítékkal sem tudott előállni, és jó eséllyel nem is fog tudni. Az a bizonyos léc viszont rezeg, mert ha a következő hónapokban újabb ellentmondásos történetekkel rukkolnak elő volt és jelenlegi társai, bajba kerülhet.

Az egyházjog egyébként nem teremt lehetőséget a pápa leváltásra: a vezető eltávolíthatatlan pozíciójából. Ő a legfőbb törvényhozó, aki posztját haláláig, vagy lemondásáig tölti be. Független vizsgálat indítására sincs lehetőség, hacsak nem maga a pápa kezdeményezi azt.

Kiemelt kép:  Ben Stansall / AFP

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Image: 73900269, Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.