Nagyvilág

Elbutítja az embereket a légszennyezés

A Föld városban élő lakosságának 80 százaléka veszélyes mértékben szennyezett levegőt lélegzik be minden nap.

Egy új tanulmány szerint a tartós légszennyezés árthat a kognitív képességeknek – írta meg a BBC.  A kutatók szerint a negatív hatás az életkorral növekszik és a kevésbé iskolázott férfiakat nagyobb mértékben érinti.

Az amerikai-kínai kutatásban tmint négy éven keresztül vizsgálták 20 ezer kínai verbális és matematikai képességeit. A tudósok szerint eredményeiknek globális jelentősége van, mivel a Föld városban élő lakosságának 80 százaléka veszélyes mértékben szennyezett levegőt lélegzik be minden nap. A WHO szerint a  légszennyezés egy olyan láthatatlan gyilkos, ami a becslések szerint évente hétmillió ember korai haláláért felelős.

A hétfőn publikált tanulmány bizonyítékokkal szolgál arra, hogy a légszennyezettségnek való tartós kitettség rombolja a verbális képességeket és az olyan degeneratív betegségek kockázatát is növeli, mint az Alzheimer-kór vagy a demencia.

Xi Chen, a tanulmány egyik szerzője szerint azok, akik tartósan szennyezett levegőt lélegeznek be, kognitív szinten egy évet veszítenek tanulmányaikból.

A vizsgálat eredményei szerint a szennyezett levegő negatív hatásai hatványozottan érintik a kevésbé iskolázott férfiakat: ez azért lehet, mert a kiválasztott kínai régiókban főleg ők végeznek kültéri, fizikai munkát. Ez viszont arra utal, hogy a szociális jólét közvetett hatása jóval nagyobb, mint ahogyan azt korábban gondolták.

Kép: Wikipédia

Ajánlott videó

Olvasói sztorik