Nagyvilág

Trump még egy utolsót belerúgott McCainbe

Donald Trump amerikai elnök megakadályozta, hogy a Fehér Ház olyan közleményt adjon ki, amelyben a szombaton elhunyt John McCaint méltatják – írja a Washington Post.

Miközben a republikánus szenátort még az ellenzékből is többen kedves szavakkal búcsúztatták – köztük egykori ellenfele az elnöki kampányban, Barack Obama – Trump mindössze röviden részvétet nyilvánított egy Twitter-bejegyzésben.

A Washington Post úgy tudja, hogy Sarah Huckabee Sanders szóvivő, John Kelly kabinetfőnök és más fehér házi tanácsadók összeállítottak egy olyan közleményt, amelyben írtak a hosszú éveket vietnami hadifogságban töltő McCain érdemeiről és hősnek nevezték, ám Trump végül nem engedte a közlemény kiadását.

Döntésében szerepe lehet annak, hogy McCain többször is keményen bírálta Donald Trump politikáját és közölte, hogy nem akarja őt a temetésén látni. Trump ezzel szemben McCaint nem tartotta hősnek, mert ő azokat az embereket kedveli, „akik nem esnek hadifogságba”.

John McCain életéről és Trumppal szembeni fenntartásairól itt írtunk hosszabban:

John McCain: Jó kis kaland volt ez
Hat évig kínozták egy vietnami fogolytáborban, többször is elbukott a politikában, de mindig felállt. Bár a testét megtámadó agresszív agydaganatot már ő sem tudta legyőzni, de mindvégig kiállt az elvei mellett. 81 éves korában meghalt John McCain republikánus politikus.

Mark Corallo, Trump jogi csapatának korábbi szóvivője, aki régóta ad stratégiai tanácsokat a republikánusoknak, azt mondta, hogy Trump döntése felháborító.

Ilyenkor, amikor egy igazi amerikai hős hal meg, ennél többet várunk az amerikai elnök részéről.

Trump közleményének hiánya különösen annak a fényében feltűnő, hogy a kormány számos más tagja is dicsérő szavakkal búcsúzott McCaintől, köztük az amerikai alelnök, a külügyminiszter, nemzetbiztonsági miniszter, az oktatási miniszter, illetve egy korábbi, Trumphoz hasonlóan republikánus elnök, George W. Bush is.

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO/BRENDAN SMIALOWSKI AND MANDEL NGAN

Ajánlott videó

Olvasói sztorik