Nagyvilág

Meghalt Neil Simon

91 éves korában elhunyt Neil Simon amerikai dráma- és forgatókönyvíró, a Broadway egyik leghíresebb szerzője, a new yorki színházi élet legendás alakja. A TMZ információi szerint régóta vesebetegségben szenvedett, Alzheimer kórja volt és nemrég tüdőgyulladást is kapott, végül közvetlenül ez vezetett a halálához.

Az 1927-ben született Simon a hatvanas évek kezdetén indult karrierje során több mint harminc színdarabot és csaknem ennyi filmforgatókönyvet jegyezett, utóbbiakat többnyire saját darabjaiból.

Neil Simon 2014-ben. (Potó: Laura Cavanaugh/Getty Images)

Nevéhez olyan, évtizedek óta a világ száűmos színházában folyamatosan játszott művek kötődnek, mint a Mezitláb a parkban és a Furcsa pár, de ő írta például a Meghívás egy gyilkos vacsorára című Agatha Christie paródia forgatókönyvét is. 

Műveiért számtalan Emmy, Tony és Oscar-jelölést kapott, az  Emmyt kétsze, a Tony-díjat háromszor el is nyerte, de kapot drámaírói Pulitzer-díjat is. Halálhírét a menedzsere, Bill Evans közölte a sajtóval.

(New York Times, TMZ, Wikipedia; nyitókép: Simon negydik feleségével, Elaine Joyce színésznővel, fotó Charles Eshelman/FilmMagic)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik