Nagyvilág

Elkezdték az új kubai alkotmány társadalmi vitáját

Megkezdődött hétfőn Kubában az új alkotmány tervezetének társadalmi vitája, amely november 25-ig tart.

A november közepéig tartó konzultáció során a kubaiak az iskolákban, az egyetemeken, a vállalatoknál és a helyi közösségekben tartandó rendezvényeken véleményezhetik az alkotmánytervezetet. A konzultációra csaknem 10 millió kubai kapott meghívót, köztük 1,4 millió külföldön élő állampolgár.

A társadalmi vita időtartamát Fidel Castro születési és halálozási dátumához igazították: a néha kubai vezető 1926. augusztus 13-án született, és 2016. november 25-én halt meg. A konzultáció alkalmából felújították a néhai elnök emlékének adózó falfestményeket Havanna utcáin.

Az új alaptörvényről várhatóan 2019. február 24-én rendeznek népszavazást a szigetországban.

A parlament által júliusban már elfogadott alkotmánytervezet szövegében szerepel a piac szerepének és a magántulajdonnak az elismerése, viszont továbbra is fenntartanák az egyeduralkodó kommunista párt vezetését. A dokumentumba belefoglalták az államfői és miniszterelnöki intézményrendszer kiépítését, a magasabb kormányzati tisztségek mandátumának korlátozását legfeljebb két ötéves ciklusra, valamint az azonos neműek közti házasság elismerésének lehetőségét.

Miguel Díaz-Canel áprilisban hivatalba lépett, új kubai elnök korábban közölte: a társadalmi konzultáció során minden kubai szabadon véleményt nyilváníthat az alkotmánytervezetről, hogy az új alkotmány tükrözze majd az ország jelenét és jövőjét.

(MTI)

Kiemelt kép: nővér olvassa az új alkotmány tervezetét, Europress/YAMIL LAGE/AFP 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik