Nagyvilág
Fotó: Marjai János / 24.hu

A legnagyobb zsidó ünnepre időzítették a salzburgi EU-csúcsot

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2018. 08. 13. 11:07

Niedermüller Péter szerint így küldhetnek jelzést az európai szélsőjobbnak.
Korábban a témában:

A Politico európai változatában megjelent cikk szerit több zsidó szervezet is nehezményezi, hogy a soron következő, az ausztriai Salzburban esedékes EU-csúcsot a Jóm-kippúr idejére szervezték. A Jóm-kippúr — más néven az engesztelés napja — az egyik legnagyobb zsidó ünnep.

A salzburgi találkozó szeptember 19-én, egy közös vacsorával veszi kezdetét, a Jóm-kippúr pedig szeptember 18-án indul. Ilyenkor a zsidó vallás tagjai egy napig böjtölnek és imádkoznak, majd másnap este családi körben törik meg a böjtöt. Jóm-Kippur idején tilos a munka és az utazás.

A cikk szerint az egyre hangosabb keresztény-Európa-retorika és az újjáéledő antiszemitizmus idején az EU-csúcs időpontja több kérdést is felvet a kulturális érzékenységgel kapcsolatban. Zsidó vezetők úgy látják, hogy a szerencsétlen, de nem meglepő ütemezés azt tükrözi, hogy mennyire nem veszik számításba vallási naptárukat. A Politico hozzáteszi: egyetlen uniós vezető sincsen, aki a zsidó vallást gyakorolná. Nyilatkozatában az osztrák elnökség megjegyezte, hogy a csúcs 20-án, az ünnep utáni napon kezdődik, bár egy tisztviselő elismerte, hogy a vezetők vacsoráját szeptember 19-én rendezik meg.

Ausztria szélsőjobboldali pártja, az FPÖ tagja a kormánykoalíciónak, Hainz-Christian Strache, a párt vezetője pedig egyúttal az ország alkancellárja. Strache visszautasította az antiszemitizmus vádját, ausztriai zsidó szervezetek szerint azonban az FPÖ ideológiájának középpontjában éppen a  zsidóellenes érzelmek állnak.

A lapnak megszólalt Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője, szerinte a dátumválasztás szándékos, hogy így küldjenek finom jelzést az EU szélsőjobboldali vezetőinek.

Nagyon is el tudom képzelni, hogy politikai szándékokról van szó

— nyilatkozta a lapnak Niedermüller, hozzátéve: ez az első lépés lehet, hogy kitalálják, mi lehetséges és mi nem. William Echikson, az EU Progresszív Judaizmusa Hivatalának igazgatója szerint egy december 24-ei dátum elképzelhetetlen lett volna. A salzburgi csúcs fő témái a migráció és a Brexit lesznek.

Fotó: Marjai János/24.hu

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magyarországról szertegurulnak az uniós támogatások Delaware-től Tallinig

A anti-Brexit demonstrator dressed in a Union Flag suit and waving an EU flag stands on the road outside the Houses of Parliament in central London on March 29, 2018. - The one-year countdown to Britain's exit from the European Union began on March 29, 2018 with Prime Minister Theresa May touring the UK shore up support for the government's Brexit strategy. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.