Nagyvilág

A legnagyobb zsidó ünnepre időzítették a salzburgi EU-csúcsot

Niedermüller Péter szerint így küldhetnek jelzést az európai szélsőjobbnak.

A Politico európai változatában megjelent cikk szerit több zsidó szervezet is nehezményezi, hogy a soron következő, az ausztriai Salzburban esedékes EU-csúcsot a Jóm-kippúr idejére szervezték. A Jóm-kippúr — más néven az engesztelés napja — az egyik legnagyobb zsidó ünnep.

A salzburgi találkozó szeptember 19-én, egy közös vacsorával veszi kezdetét, a Jóm-kippúr pedig szeptember 18-án indul. Ilyenkor a zsidó vallás tagjai egy napig böjtölnek és imádkoznak, majd másnap este családi körben törik meg a böjtöt. Jóm-Kippur idején tilos a munka és az utazás.

A cikk szerint az egyre hangosabb keresztény-Európa-retorika és az újjáéledő antiszemitizmus idején az EU-csúcs időpontja több kérdést is felvet a kulturális érzékenységgel kapcsolatban. Zsidó vezetők úgy látják, hogy a szerencsétlen, de nem meglepő ütemezés azt tükrözi, hogy mennyire nem veszik számításba vallási naptárukat. A Politico hozzáteszi: egyetlen uniós vezető sincsen, aki a zsidó vallást gyakorolná. Nyilatkozatában az osztrák elnökség megjegyezte, hogy a csúcs 20-án, az ünnep utáni napon kezdődik, bár egy tisztviselő elismerte, hogy a vezetők vacsoráját szeptember 19-én rendezik meg.

Ausztria szélsőjobboldali pártja, az FPÖ tagja a kormánykoalíciónak, Hainz-Christian Strache, a párt vezetője pedig egyúttal az ország alkancellárja. Strache visszautasította az antiszemitizmus vádját, ausztriai zsidó szervezetek szerint azonban az FPÖ ideológiájának középpontjában éppen a  zsidóellenes érzelmek állnak.

A lapnak megszólalt Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője, szerinte a dátumválasztás szándékos, hogy így küldjenek finom jelzést az EU szélsőjobboldali vezetőinek.

Nagyon is el tudom képzelni, hogy politikai szándékokról van szó

— nyilatkozta a lapnak Niedermüller, hozzátéve: ez az első lépés lehet, hogy kitalálják, mi lehetséges és mi nem. William Echikson, az EU Progresszív Judaizmusa Hivatalának igazgatója szerint egy december 24-ei dátum elképzelhetetlen lett volna. A salzburgi csúcs fő témái a migráció és a Brexit lesznek.

Fotó: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik