Nagyvilág
BRUSSELS, BELGIUM - MAY 3 :  Belgian Prime Minister Charles Michel during a speech at a plenary session of the European parliament in Brussels, Belgium on May 3, 2018. Dursun Aydemir / Anadolu Agency

EP: A korrupció melegágya a letelepedési kötvény

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 05. 30. 21:19

Nem pusztán diszkriminatívak, hanem a korrupció melegágyai is a befektetésért cserébe uniós állampolgárságot vagy letelepedési engedélyt biztosító tagországi vízumrendszerek, ezért nagyobb átláthatóságra és szigorúbb ellenőrzésre van szükség elbírálásuk esetében,

jelentették ki az Európai Parlament képviselői strasbourgi plenáris ülésükön szerdán.

Az úgynevezett aranyvízum-programokról folytatott EP-vitán a képviselők úgy vélekedtek, hogy a gazdasági alapú vízumrendszerek kiskaput nyitnak a pénzmosás és az adóelkerülés felé, és veszélyeztetik a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetet. Több képviselő aggodalmát fejezte ki a programok nyomában felerősödő korrupció és bűnözés miatt, és úgy vélekedett, hogy a rendszer ellentétes az unió értékeivel.

Budapest, 2017. november 12.
Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezetõ miniszter felszólal a Fidesz XXVII., tisztújító kongresszusán a budapesti Hungexpón 2017. november 12-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nemzetközi bűnszervezet tagja kapott letelepedési engedélyt Magyarországon
Több olyan személy is magyar letelepedési kötvényt vásárolt, aki Magyarország és az EU számára is komoly biztonsági kockázatot jelent.

A megvásárolható letelepedést biztosító vízumokra, mint például a magyar letelepedési kötvényre vonatkozó szabályzás országonként más, de a jövendő állampolgároktól általában jelentős pénzbeli hozzájárulást, ingatlanvásárlást, és időnként államkötvény-befektetést követel.

Az uniós parlament már 2014 januárjában elítélte az egyes tagállamokban működő aranyvízum-programokat, amelyek közvetve vagy közvetlenül uniós állampolgárságot árulnak nem uniós személyek számára. Az EP akkor felszólította az Európai Bizottságot, hogy ellenőrizze: összhangban vannak-e ezek a programok az uniós szabályzással.

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon ilyen jellegű vízumkiadásra szakosodott, kormányközeli magánvállalkozások kezébe adták az üzletet, ami jelentős mértékben növelte a korrupció veszélyét és a biztonságpolitikai fenyegetettséget. Visszatetszőnek nevezte a tevékenységet egy olyan ország esetében, amely „egyetlen menekültet sem akar befogadni, miközben majd 20 ezer letelepedési kötvényt adott el”.

Az állampolgársággal való üzletelést be kell fejezni, amely sem politikailag, sem morálisan nem tartható fenn,

fogalmazott a képviselő.

Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában kijelentette, Európának elege van azokból, akik biztonságát pénzért árult uniós állampolgársággal veszélyeztetik. „A vitatott rendszer leginkább kirívó és gátlástalan példáját az Orbán-kormány állampolgársági kötvény-biznisze jelenti”, amely által „Orbánék személyes gazdagodásukat az ország és egész Európa alapvető biztonsági érdekei elé helyezik”. Mindez az uniós értékek és érdekek súlyos megsértését, a kormányzati korrupciót, a nemzetközi bűnözés elősegítését jelenti – tette hozzá a szocialista képviselő.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress/Dursun Aydemir/Anadolu Agency

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A male lioin mates with a female lion at zoo Hagenbeck in Hamburg, Germany, 24 September 2013. Photo:†Angelika Warmuth
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.