Nagyvilág

Megtalálták a berlini fal egy elfelejtett darabját

Sűrű bozótos takarta idáig.

A berlini fal egy rég elfeledett, méretes darabját fedezték fel idén júniusban – jelentette be hétfőn egy helyi politikus, kereken 57 évvel az után, hogy megkezdődött a Nyugat-Berlint körbezáró határőrizeti rendszer építése.

„Teljesen megdöbbentett, hogy még ma is vannak felfedezetlen falmaradványok” – mondta Ephraim Gothe, a berlini Mitte városnegyed egyik tanácsosa, aki többedmagával bukkant rá a faldarabra a negyedben tett történelmi séta alkalmával. A betonfalat sűrű bozótos takarta el.

A húsz méter hosszú falmaradványt Berlin központjától északnyugatra, a német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) szomszédságában fedezték fel. Az építmény a főfal extra védelmét szolgáló külső védelmi rendszer részét képezte.

A Berlini Fal Alapítvány megerősítette a felfedezést. Gothe szerint már benyújtották a szükséges iratokat a faldarab műemléki helyszínként való elismertetéséhez.

Közben Michael Müller, Berlin kormányzó főpolgármestere több magas rangú politikus társaságában helyezett el hétfőn koszorút a központi emlékhelyen a berlini fal áldozataira emlékezve.

A Nyugat-Berlint körbezáró határőrizeti rendszert 1961. augusztus 13. hajnalán kezdték építeni a keletnémet munkásőrség és néphadsereg egységei. Kezdetben szigorúan őrzött drótkerítés, majd idővel három méter magas betonfal osztotta ketté a várost és képletesen egész Európát egészen 1989. november 9-ig.

A fal felhúzására a menekülthullám miatt volt szükség, amely azzal fenyegetett, hogy nagymértékben csökken az NDK népessége. 1949-től, a két Németország megalapításától a fal felhúzásáig nagyjából 3 millióan menekültek az NDK-ból Nyugatra, a legtöbben Nyugat-Berlinen keresztül, mert a nagyvárosban szinte egyáltalán nem volt ellenőrzés a keleti és a nyugati szektorok határán.

A 156 kilométer hosszú határőrizeti rendszeren 28 év alatt mintegy ötezren jutottak át Nyugat-Berlinbe. Több ezer embert elfogtak szökés közben, és – a Berlini Fal Alapítvány kutatásai alapján – 138-an életüket vesztették. Az áldozatok többségét lelőtték a keletnémet határrendőrök, mások vízbe fúltak, és voltak, akik a sikertelen szökés után a börtönben öngyilkosságot követtek el. (MTI, fotó: Europress – Paul Zinken/dpa)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik