Kultúra
A worker removes graffiti from a painting behind a temporary fence on the East Side Gallery, a much-visited stretch of the Berlin wall, in Berlin on November 5, 2015. The city of Berlin has decided to erect a 80cm high permanent barrier to discourage people from defacing the works made by artists who decorated the yet untouched east side with artwork and political statements after the wall was taken down in 1989-1990. Though designated as a historical landmark, the paintings have yet again been covered in grafitti.   AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL

Fallal védik meg a falat – a grafittiktől a grafittiket Berlinben

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2015. 11. 05. 19:51

Grafittiellenes védőfalat építenek a Berlini Fal mentén, hogy konzerválják a 2009-ben újrafestett grafittifreskókat.

A német főváros egyik fő attrakciója elé építendő védőfal a pszichológiai védőkorlát szerepét tölti majd be – hangsúlyozta a Friedrichshain-Kreuzberg kerület zöldövezeteiért felelős Adalbert-Maria Klees, akinek a munkatársai gyakran távolítanak el a várost 28 éven át kettészakító betonépítményen turisták által hátrahagyott firkákat és a világ minden nyelvén írt üzeneteket.

A mintegy 80 centiméter magas átlátszó korlátot ez év végén, vagy 2016 elején állítják fel a faltól mintegy 1,3 méterre. A kíváncsiak továbbra is megcsodálhatják a művészek alkotásait, ugyanakkor a védőfal azok tiszteletben tartására figyelmezteti őket.

Nem igaz az a Berlinben is elterjedt hiedelem, hogy törvénysértés nélkül nyomokat lehet hagyni a falon

– emlékeztetett Sascha Langenbach, a kerületi önkormányzat szóvivője. Elmondta, hogy “hihetetlen méretű” rongálások tanúi voltak az elmúlt hetekben, hónapokban is.

Az angol és német nyelvű táblák ellenére, amelyek felhívják a látogatók figyelmét arra, hogy a Berlini Fal 1991 óta védett műemlék, a fal leghosszabb fennmaradt darabját minden évben megcsodáló turisták milliói közül sokan éreznek késztetést arra, hogy otthagyják nyomukat az építményen.

Úgy vélem, a védőfallal elkerülhető lesz a grafittik legalább 90 százaléka, ami hihetetlen siker lesz” – mondta Adalbert-Maria Klees. “Nem vehetünk őrizetbe embereket azért, mert szóróflakonnal támadnak a falra

– tette hozzá.

Az állandó védőfal, amely a szerdán, az október közepén elvégzett tisztítási munkálatok után felállított ideiglenes korlátokat váltja majd fel, 150 ezer eurójába (47 millió forint) kerül a berlinieknek.

A 1,3 kilométer hosszú falszakaszt mintegy 100, a fal leomlásának 20. évfordulója alkalmából az alkotók által 2009-ben újrafestett freskó díszíti. A rendszeres tisztítás évente 60 ezer eurójába kerül az önkormányzatnak.

A világ minden tájáról több mint száz művész 1990-ben pingálta ki a Berlint átszelő Spree folyó mentén húzódó építményt, amelyet ma “a világ legnagyobb szabadtéri galériájaként” tartanak nyilván.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.