Nagyvilág
Brüsszel, 2017. november 27.
Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét (j) és Vytenis Andriukaitist, a bizottság egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelõs tagját ábrázoló álarcot viselõ aktivisták és más tüntetõk kötélhúzást játszanak el a feltehetõleg rákkeltõ glifozátot tartalmazó növényvédõ szerek és az azokat gyártó amerikai cég, a Monsanto elleni tiltakozás közben az Európai Bizottság brüsszeli épülete elõtt 2017. november 27-én. Az Európai Unió illetékesei hosszas halogatás után ezen a napon ismét tárgyalnak a glifozát tartalmú szerek használati engedélyének ötéves  meghosszabbításáról. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

290 millió dollárt fizet a Monsanto egy kertésznek, aki rákos lett a gyomirtójuktól

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2018. 08. 11. 06:25

A Monsanto vegyipari óriáscég köteles csaknem 290 millió dolláros kártérítést fizetni rákkeltő gyomirtói egyik áldozatának. Erről hozott döntést pénteken délután egy San Franciscó-i bíróság.
Korábban a témában:

Az esküdtszék felelősnek mondta ki a közelmúltban a német Bayer tulajdonába került óriásvállalatot abban, hogy – miközben tudott Roundup nevű gyomirtója rákkeltő hatásáról – nem tájékoztatta vásárlóit a szer használatának lehetséges következményeiről.

A júniusban kezdődött per a maga nemében az első volt: először mondták ki bíróságon, hogy a glifozátot tartalmazó Roundup gyomirtó rákkeltő, és először nyert pert ez ügyben az egyik áldozat. A per után várhatóan további áldozatok ezrei adhatnak be perkeresetet a Monsanto ellen, de amerikai sajtójelentések szerint máris ezernyi ilyen jellegű per van folyamatban országszerte.

„Az utolsó leheletemig küzdeni fogok”

A 46 éves, kétgyermekes DeWayne Johnson limfómában (a nyirokrendszer rosszindulatú megbetegedésében) szenved, és a betegséget szerinte a Monsanto által gyártott gyomirtók okozták. Johnson kertészként dolgozik egy San Francisco környéki tankerületben, és 2012 óta a Roundup és a szintén glifozátot tartalmazó Ranger Pro szerrel permetezte az általa gondozott iskolák kertjeit, valamint a körülöttük lévő parkokat.

2014-ben diagnosztizáltak nála limfómát, 2016-ban perelte be a Monsantót, mert az nem adott tájékoztatást a gyomirtók kártékony hatásairól.

Nem gondoltuk, hogy megéli a per végét

– nyilatkozta az áldozat ügyvédje, Timothy Litzenburg az NBC televíziónak.

A perről az amerikai televíziós csatornák folyamatosan tudósítottak. DeWayne Johnson – aki 2016 óta munkaképtelen – láthatóan gyönge fizikai állapotban tanúskodott.

Tudom, hogy már nem gyógyulok meg, de az utolsó leheletemig küzdeni fogok

– mondta a tárgyalóteremben.     A pénteki ítélethozatal után a Monsanto közleményt adott ki, amelyben tudatta, hogy fellebbez az ítélet, illetve az egészen pontosan 287 millió dolláros kártérítés ellen. A cég mindig tagadta, hogy glifozátos gyomirtói rákbetegséget okoznának.

A glifozátot világszerte alkalmazzák, tudományos megítélése ellentmondásos. A WHO (az ENSZ Egészségügyi Világszervezete) nemzetközi rákkutató központjának (IARC) tanulmánya 2015-ben “valószínűleg rákkeltő” hatásúnak minősítette ezt a színtelen kristályos és vízben jól oldódó szerves vegyületet, miközben európai uniós intézmények, köztük az élelmiszerbiztonsággal foglalkozó EFSA nem így foglalt állást.

Az Európai Unió tavaly novemberben további öt évre meg is újította a glifozátot tartalmazó vegyszerek forgalmazásának engedélyét.

Kép: Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét és Vytenis Andriukaitist, a bizottság egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelõs tagját ábrázoló álarcot viselõ aktivisták és más tüntetõk kötélhúzást játszanak el a feltehetõleg rákkeltõ glifozátot tartalmazó növényvédõ szerek és az azokat gyártó amerikai cég, a Monsanto elleni tiltakozás közben az Európai Bizottság brüsszeli épülete elõtt 2017. november 27-én. Az Európai Unió illetékesei hosszas halogatás után ezen a napon ismét tárgyalnak a glifozát tartalmú szerek használati engedélyének ötéves meghosszabbításáról. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2015. március 16.
Farkas Flórián, a Fidesz képviselõje az Országgyûlés plenáris ülésén 2015. március 16-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.