Belföld

Hiába tart tőle az ENSZ, a kormány támogatja egy vegyszer alkalmazását

A Miniszterelnökség leseperte az asztalról az ENSZ szakosított szervezetének jelentését a glifozátról. Jó lesz nekünk ez a gyomirtó.

Komoly vita bontakozott ki globálisan a glifozát nevű vegyszerrel kapcsolatban. A gyomirtóról több vizsgálat is készült, egyesek rákkeltőnek mutatták azt. Az Európai Unió Tanácsa is szavazott róla, legális maradjon-e a szer, és Magyarország mellette szavazott. Az Azonnalinak a Miniszterelnökség ezt a következőkkel indokolta:

miután minden érdemi bizonyíték azt támasztotta alá, hogy a glifozát hatóanyag megfelel a legszigorúbb követelményeknek és nem jelent kockázatot az emberi egészségre, Magyarország úgy szavazott, ahogy ilyen esetben a tagállamok szavazni szoktak, vagyis támogatta a hatóanyag megújítását.

Ezt árnyalja, hogy az ENSZ rákkutatással foglalkozó szakosított szerve, az IARC potenciálisan rákkeltő a glifozát. A minisztérium szerint azonban a glifozát értékeléséhez elvégzett 12 kísérletből egy sem igazolta, hogy a szer rákkeltő, kromoszómát károsító vagy az utódokra káros hatást gyakorló lenne.

A glifozátot a hírhedt amerikai Monsanto fejlesztette ki génmódosított növényekre. Minden más növényt kiirtanak, de a GMO-kat nem. A kormány szerint az ENSZ-jelentés nem felel meg az EU-követelményeknek és elsősorban a felhazsnálók kitettségét akarja bizonyítani.

Az EU betiltana egy permetezőszert, mert rákkeltő lehet
A háztartási használatot azonnal, a nagyüzemit 2022-ig.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság végül megvizsgálta az ENSZ-szervezet adatait, és arra jutottak, az IARC adatai sem mutatnak mást, minthogy a glifozát megfelel az elfogadható kockázat feltételeinek, tehát nem veszélyes az egészégre. Ezután a FAO és a WHO szermaradékokkal foglalkozó testülete, a JMPR jelentést tett közzé arról, hogy álláspontja szerint a glifozát nem rákkeltő – tette hozzá a tárca.

Érdekesség, hogy az EFSA nem tette teljesn terjedelmében közzé azokat a dokumentumokat, amik szerint nem veszélyes a glifozát.

Jávor Benedek más EP-képviselőkkel együtt ezért beperelte a hatóságot, nagyipari lobbit sejtve a háttérben. Mindenesetre a magyar kormány megvárta, hogy az Európai Vegyianyag-ügynökség, az ECHA elkészítse besorolását a glifozátról, majd júniusban deklarálta, hogy a glifozát nem rákkeltő.

Tavaly annyi előrelépés történt az ügyben, hogy a tagállamok (Magyarország szavazatával is) betiltották a polietoxilált faggyúamin nevű segédanyagot tartalmazó glifozátkészítményeket. Emiatt nálunk 59-ből 24 készítmény engedélyét vonták vissza. Mellesleg a NÉBIH vizsgálja és vizsgálni fogja a növényvédőszereket, és nem találtak határérték feletti glifozátot élelmiszerben.

Az Azonnali kérdezte még a Miniszterelnökséget arról, hogy a franciáknál betiltottak vény nélküli gyógyszereket, mert azok károsak lehetnek, Magyarországon viszont még nem is született konkrét lépés. A válasz eléggé semmitmondó lett: figyelnek, javasolnak, szigorítanak. Emiatt lehet már csak patikákban kapni paracetamol tartalmú szereket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik