Nagyvilág

Meghosszabbítják a glifozát engedélyét az EU-ban

A szerről nem lehet kizárni, hogy rákkeltő hatású.

Egyelőre 2022-ig meghosszabbították a glifozát tartalmú növényvédő szerek Európai Unión belüli használati engedélyét. Az uniós tagállamok minősített többséggel fogadták el a javaslatot, hogy a vitatott növényvédő szer újabb öt évig maradhasson kereskedelmi forgalomban az Európai Unió országaiban.

Információk szerint tizennyolc uniós tagország (Bulgária, Németország, Csehország, Dánia, Észtország, Írország, Spanyolország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Hollandia, Lengyelország, Románia, Szlovénia, Szlovákia, Finnország, Svédország és az Egyesült Királyság) a meghosszabbítás mellett, míg kilenc(Belgium, Görögország, Franciaország, Horvátország, Olaszország, Ciprus, Luxemburg, Málta és Ausztria) ellene szavazott. Egy tagország, Portugália tartózkodott.

Mint arról korábban írtunk, az uniós parlament ellenezte az Európai Bizottság azon javaslatát, hogy a glifozát növényvédő szer forgalomba hozatali engedélyét további tíz évvel meghosszabbítsák. A képviselők ehelyett azt javasolták, hogy készüljenek tervek a termék kivezetésére – amennyiben a glifozáttal szemben a lebomló növényvédelmi rendszerek alkalmasak a szükséges gyomirtáshoz.

A képviselők véleménye szerint az engedélyezést megelőző uniós kockázatelemzési eljárásban komoly kételyek merültek fel, amikor az ENSZ rákbetegséggel foglalkozó ügynöksége és az Európai Unió élelmiszer-biztonsági és vegyi anyagokkal foglalkozó ügynökségei a glifozát biztonságosságával kapcsolatban lényegesen eltérő következtetésekre jutott.A Monsanto, a glifozát hatóanyagot tartalmazó Roundup termék tulajdonosa és gyártója által nyilvánosságra hozott belső levelezése pedig kétségeket ébresztett azoknak a tanulmányoknak a hitelességét illetően, amelyeket az uniós szervek a glifozát biztonságosságának értékelésekor használtak – tették hozzá.

A glifozát engedélyezésének kivizsgálására létrejött bizottság 2016 júniusi ülésén az unió tagországai képviselőinek egy része elvetette az Európai Bizottság javaslatát, amely eredetileg 15 évvel hosszabbította volna meg a gyomirtó szer európai használatának engedélyét, majd tagországi ellenállásra 18 hónapos, 2017 decemberéig szóló meghosszabbításra tettek javaslatot.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutatási ügynöksége 2015 márciusában a lehetséges rákkeltő anyagok közé sorolta a világ egyik legnépszerűbb – és az Egyesült Államokban a legtöbbet használt – gyomirtóját. A franciaországi székhelyű Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) szakértői szerint a glifozát jelentette rákkockázat főleg azok esetében áll fenn, akik foglalkozásukból adódóan vannak kitéve a szer hatásainak. Az otthoni kertészkedés szempontjából a glifozát nem jelent kockázatot – jelezték.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress/Oliver Beckhoff/DPA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik