Nagyvilág

Kiderült, miért terrorizálta szomszédait operával 16 éven át a párkányi asszony

Hajmeresztő indoklást adott elő.

A napokban letartóztatta a rendőrség annak a párkányi háznak a tulajdonosát, amit a városban élők „éneklő házként” ismernek. Nothart Éva ugyanis közel 16 éve terrorizálja környezetét azzal, hogy egész nap ugyanazt az operaáriát játssza le folyamatosan. Reggel hattól este tízig bömböltette Plácido Domingo egyik áriáját. A nőt nem a zenélés, hanem életveszélyes fenyegetés miatt vitték el.

A Bors megtudta, hogy miért terrorizálta szomszédait az áriával: a zenét akkor kezdte el üvöltetni, amikor egy könyvelési hiba miatt jogos büntetést kellett fizetnie. A hibáról szerinte a szomszéd állandóan ugató kutyája tehetett, ami miatt nem tudott a munkájára koncentrálni. Valaki ekkor azt tanácsolta neki, hallgasson zenét, hogy tudjon figyelni. Először egy kis ébresztőórás rádióval próbálkozott, majd egy komolyabb hangfelszerelésre váltott.

A lakók korábban elmondták, nem tudnak mit kezdeni a nővel, mert nem lépi túl a megengedett zajszintet, nem sérti meg az éjszakai nyugalmat, generátor is van a házában áramszünet esetére, és kifizette a jogdíjat a Szlovák Szerzői Jogvédő Szövetségnek.

A város polgármestere rendeletet hozott, aminek értelmében 1700 euróig terjedő bírsággal lehet sújtani azt, aki zeneművekkel zaklat másokat. Nothart Éva ezt a bíróságon megtámadta, de márciusban a Legfelsőbb Bíróság is a polgármesternek adott igazat. A nő azonban nem tartotta tiszteletben a döntést.

A lap idézi a Paraméter cikkét, eszerint a nő négy éve el akarta adni a házát, de azzal a kikötéssel, hogy csakis romák költözhetnek be. Ez meg is történt, egy család a zenélő ház mellett épített fabódéban lakott, majd a telek harminc új lakóval egészült ki, de Éva szerint ők csak vigyáztak az épületre, amíg ő máshol élt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik