Nagyvilág

Letelepedési kötvény: az EU nem akar trójai falovakat

Az Európai Bizottság ingerküszöbét is elérte, hogy pénzért juthatnak bűnözők uniós útlevélhez.

Az Európai Unió elvárja a letelepedési kötvényprogramot működtető tagállamaitól, hogy szigorúbb feltételek mellett adjanak útlevelet külföldi befektetőknek – írta a Politico az Európai Bizottságtól származó értesülései nyomán.

Bár Magyarországon is működik ilyen különösen nagy vitát kiváltó, és rendre a korrupció gyanúját felvető kötvényprogram, a cikk csak Máltát és Ciprust nevezi meg azon államok között, amelyek lehetővé teszik, hogy az EU-n kívüli befektetők gyakorlatilag állampolgárságot vásároljanak. A tagállamok több mint fele a tartózkodási engedély megszerzését is lehetővé teszi ilyen módon.

A letelepedési kötvényprogramok ellenzői régóta azzal érvelnek, hogy mindez biztonsági fenyegetést jelent, ugyanis egy uniós útlevél birtokosa szabadon mozoghat a schengeni övezetben. Vera Jourová uniós igazságügyi biztos a Die Weltnek azt mondta, a bizottságot aggodalommal tölti el, hogy egyre több tagállam kínál pénzért uniós útlevelet, ezért arra fogják felszólítani az országokat, hogy mielőbb rendezzék a kérdést új pénzmosás elleni szabályokkal.

Egyes tagállamoknak többet kell tenniük azért, hogy biztosítsák, nem kapnak állampolgárságot bűnözők, akik veszélyeztetik Európa biztonságát vagy pénzmosásban vesznek részt – mondta Jourová, hozzátéve, hogy nem akarnak trójai falovakat az unióban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik