Nagyvilág

Emberrablás miatt függesztették fel a szlovák testőrök hivatalának vezetőjét

Vizsgálat indult amiatt, hogy a szlovák kormánygéppel hurcolhattak el Németországból egy vietnami expolitikust.

A szlovák belügyminiszter, Denisa Saková felfüggeszti a közjogi méltóságokat védő hivatal vezetőjét, Peter Krajčírovičot, amíg a hatóságok kivizsgálják, hogy valóban a szlovák állami szervek közreműködésével raboltak-e el egy vietnami vállalkozót Németországból.

Mint azt a múlt héten írtuk, a német hatóságok szerint „szinte minden kétséget kizáróan” a szlovák kormánygéppel vitték hazájába az egykori politikust, Trinh Xuan Thanht, aki Németországban politikai menedékjogért folyamodott. A férfit tavaly júliusban rabolták el Németországban, azóta hazájában kétszer életfogytiglanra ítélték. A német szövetségi ügyészség államilag szervezett emberrablásként kezeli az ügyet.

A felvidéki Paraméter most azt írja, hogy a szlovák belügyminisztérium nyomozó hivatala büntetőeljárást indít az ügyben, Saková pedig a nyomozó szervek kérésének eleget téve, az ügyben felmerült információkkal kapcsolatban feloldja a közjogi méltóságokat védő hivatal munkatársainak titoktartási kötelezettségét.

Peter Pellegrini miniszterelnök egyetért azzal, hogy az üggyel Szlovákia nemzetközi hírneve és kapcsolatai forognak kockán. Bízik abban, hogy a nyomozás Robert Kaliňák, a Kuciak-gyilkosságba belebukott volt belügyminiszter verzióját fogja igazolni, aki kitart amellett, hogy Trinh neve nem szerepelt a szlovák kormánygépen utazó személyek listáján, és szabadságában korlátozott ember sem utazott a gépen.

Andrej Kiska államfő viszont azt mondta, az embereknek joguk van tudni az igazságot, „elég az alibizmusból”. Közölte Pellegrinivel, hogy Saková belügyminiszter elveszítette bizalmát, őt Kaliňák jobbkezének tekinti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik