Nagyvilág

A szlovák kormánygéppel rabolhattak el egy vietnami vállalkozót

A kormány cáfol, de az ellenzék szerint túl sok tisztázatlan körülmény merül fel az ügyben.

A szlovák ellenzéki Szabadság és Szolidaritás Párt (SaS) önálló vizsgálatot követel egy vietnami vállalkozó elrablásának ügyében, mert felmerült, hogy az emberrabláshoz szlovák kormányrepülőgépet használtak fel – írja a pozsonyi Új Szó.

Trinh Xuan Thanh egykori kommunista pártfunkcionáriust 2017 júliusában rabolták el Berlinből, azután, hogy menedéket kapott Németországban. Az SaS emlékeztetett, hogy a szlovák belügyminisztérium még Robert Kaliňák vezetése alatt tisztázatlan körülmények között bocsátott egy kormánygépet egy vietnami küldöttség rendelkezésére. Lehetségesnek tartják, hogy a gép fedélzetén tartózkodott az elrabolt férfi is, mégpedig a szlovák állam képviselőinek tudomásával.

Ľubomír Galko, az SaS alelnöke szerint erősíti a gyanút, hogy a pozsonyi repülőtéren készült felvételeket annak ellenére megsemmisítették, hogy tudniuk kellett arról, hogy a német hatóságok nyomoznak az emberrablás ügyében. A párt arra is felhívta a figyelmet, hogy a vietnami kormány nem tudott tájékoztatást adni arról, hogy ha nem a szlovák kormánygéppel, akkor milyen más úton jutott Trinh Xuan Thanh Európából Vietnámba.

A vállalkozót időközben Vietnamban kétszer is életfogytiglanra ítélték. Egy csehországi állandó lakhelyű férfit, Long N. H-t pedig bűnrészességgel gyanúsítanak, őt tavaly augusztusban kiadták Németországnak, és beismerte, hogy az akciót a vietnami titkosszolgálattal együttműködve hajtották végre.

Denisa Saková szlovák belügyminiszter korábban azt állította, hogy az elrabolt férfi nem járt Szlovákiában, nem utazott a szlovák kormánygéppel és nem utazott át az országon sem. Közölte, hogy ezt a vietnámi fél is megerősítette, a vietnámi kormánytól kapott hivatalos állásfoglalást pedig nem vonják kétségbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik